Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić: Spriječimo podjele među ljudima i gubitke radnih mjesta

Zagreb (IKA)

Na svetkovinu Uvoda (Prikazanja) presvete Bogorodice u Hram, u nedjelju, 21. studenoga križevački vladika Milan Stipić služio je blagdansku arhijerejsku liturgiju u konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu koju je prenosila Hrvatska radio-televizija na Prvom programu.

Suslužili su s vladikom zagrebački župnik i žumberački biskupski vikar o. Daniel Vranešić i drugi svećenici i đakoni, posluživali su bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa koji ovih dana slavi 340. obljetnicu utemeljenja, a pjevali pjevači Ćirilo-Metodova kora po žumberačkom narodnom napjevu.

U homiliji je vladika Stipić naglasio veliku žrtvu hrvatskih branitelja i civila koji su život dali da bi današnje pokoljenje naše domovine živjelo u slobodi, osobito u herojskoj žrtvi grada Vukovara, a što se ovih dana obilježava. Istaknuvši godinu Sinode koju cijela Katolička Crkva na osobit način sada živi, rekao je da „Crkva može rasti i napredovati tako da svi u tome imamo udjela te da se svi zajedno kao braća i sestre osjećamo pravim udovima mističnog tijela Kristova“. Spomenuo je i veliku obljetnicu Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu koje ove godine proslavlja 340. obljetnicu osnutka. „Generacije mnogih hrvatskih intelektualaca, osobito grkokatoličkih svećenika, dobile su naobrazbu i odgoj zahvaljujući ovoj instituciji. Tadija Smičiklas, znameniti hrvatski povjesničar, Juraj Palić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta kao i mnogi drugi postali su hrvatski velikani zahvaljujući ovoj upravo ustanovi“, istaknuo je biskup Stipić. Govoreći o teškom stanju u kojem se Hrvatska i svijet nalaze uslijed pandemije zbog koronavirusa, vladika Stipić je rekao: „Trebamo spriječiti podjele među ljudima, gubitke radnih mjesta, socijalnu i društvenu nepravdu. Uvijek treba poštovati slobodu savjesti svakoga čovjeka. Posebice je zahvalio brojnim djelatnicima u zdravstvu za veliku požrtvovnost koju iskazuju u borbi s posljedicama epidemije. Na koncu liturgije čestitao je novozaređenom srijemskom biskupu koadjutoru Fabijanu Svalini koji se toga dana u Srijemskoj Mitrovici redio za biskupa i pozvao sve na molitvu za njegovu osobu i službu.

U subotu, 4. prosinca, najavljena je svečana proslava obljetnice Grkokatoličkog sjemeništa i otvaranje muzeja u obnovljenim prostorima sjemeništa.