Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladike SPC-a posjetili područja pogođena potresom

Petrinja (IKA)

Srpskopravoslavni metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkopi gornjokarlovački Gerasim i dalmatinski Nikodim, u pratnji svećenika i đakona, posjetili su u subotu 2. siječnja mjesta stradala u potresu u Banovini, objavljeno je na mrežnim stranicama metropolije.

Vladike su u Petrinji, gdje ih je dočekao svećenik Saša Umićević, obišli zgradu parohijskog doma koja je toliko oštećena da je morala biti srušena.

Zatim su posjetili i mjesto na kome je smrtno stradala djevojčica Laura Cvijić, gdje su odali počast i pomolili se za pokoj njene, i za duše ostalih žrtava potresa. Na ulici razorene Petrinje episkopi su se susreli i razgovarali i s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem.

U nastavku obilaska krajeva pogođenih potresom posjetili su oštećeni manastir Komogovinu i crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u selu Mečenčani.

U Majskim Poljanama, selu koje se našlo u epicentru stihijske nesreće, obišli su razoreni hram Vaskrsenja Gospodnjeg i nekoliko obitelji koje su izgubile svoje domove.

Posjetili u i oštećeni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini i svećenika Gorana Kalamandu, čiji će parohijski dom, zbog oštećenja, morati biti srušen.

Episkopi su stradalima u zemljotresu pružili riječi utjehe i ohrabrenja, a s lokalnim svećenicima dogovorili raspodjelu materijalne pomoći u vidu 30 mobilnih kućica. Donaciju za kućice, koje će biti dopremljene u narednih nekoliko dana, osigurala je Metropolija zagrebačko-ljubljanska uz pomoć Grada Beograda.