Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Darko Zgrablić: „Želim Milanu da doživi svoje geslo, da donosi rod“

Zadar (IKA)

Vlč. Darko Zgrablić, župnik Župe sv. Vinka, đakona i mučenika u Svetvinčentu je prezbiter pratioc mons. Milana Zgrablića na njegovom biskupskom ređenju u Zadru gdje je stigao u petak 24. lipnja, kao i drugi članovi rodbine mons. Milana Zgrablića.

„Velika je naša rodbinska povezanost, s mojim pokojnim ocem, mi smo prvi rođaci. Ne samo rodbinska, u smislu zajedničkog života dvije obitelji dvojice braće, nego tu je i puno kumstava među nama. Moj pokojni otac je krsni kum Milana, Milan Zgrablić je moj krizmani kum. Te dvije obitelji su oduvijek bile kao jedna obitelj“, rekao je vlč. Darko.

Upitan kako zove mons. Zgrablića, vlč. Darko je rekao: „Mi ga jednostavno zovemo imenom, Milan. Kad sam bio u sjemeništu u Zadru u drugoj godini, on je došao kao odgojitelj. Kako smo bliski, nezgodno je odgojitelju obraćati se s ‘ti’, a nisam mu mogao govoriti ni ‘vi’. Pa sam uvijek govorio u trećem licu, ‘Prefekt je rekao’. Ni ti ni vi nego prefekt. Valjda će tako i sada biti. Pred drugima ćemo se truditi biti na Vi, mons. i Oče nadbiskupe“, rekao je vlč. Darko.

Vlč. Darko je bio sjemeništarac u Zadru od 1986. do 1990. Maturirao je koji dan prije biskupskog ređenja mons. Ivana Prenđe. U toj etapi, to je bio zadnji dan njegovog boravka u Zadru, a onda su se Milan i Darko, nakon ređenja mons. Prenđe, vraćali kući. U Zadar je vlč. Darko navraćao poslije, ali ne često. Sada mu je Zadar postao puno bliži.

„Imam 51 godinu, a znam Milana otkad znam za sebe. Bio mi je odgojitelj i župnik, bio sam mu i kapelan. I u Rimu smo bili zajedno, u raznim vijećima u biskupiji. Jako je vrijedna osoba, zauzeta, ne voli stajati s mirom. Vrlo je poduzetan, voli liturgiju, voli Sveto Pismo. Zaljubljenik je u Boga i u odnos njim. Mislim da je to i najvažnija točka jednog nadbiskupa, ako se mogu usuditi davati te ocjene – da bude čovjek duha, čovjek molitve.

Gotovo cijeli život je u pastoralu, pa je i veliki pastoralac. On voli more, hladovinu, voli ljude, voli društvo, osamu, sve u pravoj mjeri. Voli smijeh, druženja, voli i sabranost. Kako kaže Propovjednik, ‘Sve u svoje vrijeme’.

Da ne ispadne sve u nekim superlativima, sigurno ima i svoje mane, kao svaki čovjek, on je toga najviše svjestan. Ali i s kumske i rodbinske strane, pomalo vam zavidimo što ste nam ga uzeli. Pa evo, 1 : 0 za vas, Zadar : Istra. Mi isto očekujemo biskupa, pa možda izjednačimo na 1 : 1“, vedro će vlč. Darko.

Vlč. Darka je iznenadilo imenovanje mons. Milana za nadbiskupa.

„Podijeljeni su osjećaji. Radost zbog imenovanja, ali i žalost jer je to ipak jedna odijeljenost, iako smo sad brzo stigli iz Istre u Zadar. Ali mislim da je daleko važnija ona duhovna i molitvena povezanost, povezanost u Bogu“, rekao je vlč. Darko.

Kad mu je mons. Zgrablić priopćio da ga želi u pratnji na svom ređenju, vlč. Darko je bio počašćen. „Ako se ide po nekom rodbinskom ključu, ja ispadam prvi, ali doista nisam o tome tako razmišljao. Neizmjerno sam počašćen. Ako mogu povući kao neku paralelu. Na mojoj krizmi, Milan je kao kum stajao uz mene. Neću si umišljati da sam kum nadbiskupu na ređenju, ali od mene će imati trajnu veliku molitvenu podršku“, rekao je vlč. Darko.

Za biskupsko imenovanje svoga rođaka saznao je u trenutku kad je bilo i službeno objavljeno. „On je poštivao tu papinsku tajnu. Za neke kardinale kažu da su ‘papabile’. Kada se razmišlja, kaže se, ‘ovaj bi mogao, ovaj ne’, biti papa. Apsolutno sam siguran da Milan nije razmišljao o tome da bude biskup. Doista se radujem, cijela obitelj i cijela biskupija. Veže nas zaista puno bliskih godina, prijateljskog i bratskog odnosa. Mislim da njegovo postajanje biskupom ne pravi veliku razliku u našem odnosu“, rekao je vlč. Darko.

Upravo nakon mlade mise mons. Milana, vlč. Darko je krenuo u sjemenište. „On mi je bio poticaj i tadašnji župnik, koji je Milanu i meni bio poticaj za ići u sjemenište. Ta Milanova mlada misa gurnula me preko ruba da i ja krenem, i došao sam u Zadar u sjemenište. Godinu dana nakon toga došao je i Milan. Želim mu da doživi svoje geslo, da donosi rod. Da bude plodan i rodan, a čitavoj Nadbiskupiji da mu u tome pomogne jer, koliko god htio, nadbiskup u tome sigurno ne može sam“, poručio je vlč. Darko Zgrablić. Rado je pristao dati izjavu za IKA-u, netom po svom dolasku u Zadar, u susretu s našom novinarkom ispred zadarskog sjemeništa, dok je čekao smjestiti se.

Vlč. Darko devet je godina župnik župe sv. Vinka. „Evo, župnik bl. Miroslava Bulešića. Volim se tako hvaliti, da sam župnik jednog blaženika, bl. Miroslava Bulešića. Postao sam župnik Svetvinčenta mjesec dana prije njegove beatifikacije“, rekao je vlč. Darko Zgrablić.