Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Domagoj Brkić slavio mladu misu u Nijemcima

Nijemci (IKA)

Vlč. Domagoj Brkić slavio je mladu misu u nedjelju 16. srpnja 2023. u Župi sv. Katarine Aleksandrijske u Nijemcima, pod geslom „Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca“.

Nakon što je od roditelja, majke Biljane i oca Branka primio roditeljski blagoslov, mladomisnik Domagoj uputio se s bogoslovima, ministrantima i svećenicima u procesiji prema središnjem parku gdje je započeo misno slavlje.

Na početku slavlja pozdravili su ga župljani s riječima ohrabrenja da bi znao da njegovi Nijemčani uvijek stoje uz njega i predaju ga Bogu. Nakon govora župljana obratio mu se i domaći župnik Patrik Križanac s poticajnim riječima da uvijek ostane krotka i ponizna srca i tako dostojanstveno slijedi Onoga koji je svojim životom pokazao što znači biti ponizan, ponizan do smrti na križu.

Uz vlč. Brkića suslavili su drugi ovogodišnji mladomisnici, među njima i vlč. Petar Subotić, također iz Nijemaca, brojni svećenici rodom iz Nijemaca, oni koji su bili na službi u Nijemcima, te mnogi drugi.

Riječi potpore i ohrabrenja mladomisniku je u propovijedi uputio vlč. Stjepan Matezović, duhovnik u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu. Istaknuo je Gospodinov poziv da k njemu dođemo, od njega se učimo i da uzmemo njegov jaram. Naglasio je i posebnu ulogu Gospe Karmelske čiji se blagdan slavi 16. srpnja, a kojoj je mladomisnik osobito privržen.

Na koncu euharistijskog slavlja mladomisnik je izrekao zahvalnu molitvu Bogu za sva njegova dobročinstva i za sve s kojima je osobito povezan te zajedno s cijelom okupljenom zajednicom svoju zahvalu zaključio Gospinim hvalospjevom Veliča.

Liturgijsko pjevanje predvodio je domaći zbor mladih „Laus tibi“.

Nakon otpusta mladomisnici su svima koji su to željeli udijelili i pojedinačni blagoslov. Uslijedilo je zajedničko druženje i slavlje.

Mladoj misi prethodila je trodnevna priprava. Prvog dana moljena je pobožnost sv. Josipu, blagoslovljeno je misno ruho i kalež, a misu je predvodio vlč. Miro Tomas. Drugog dana misu je predslavio vlč. Petar Maskaljević, a mladomisnik je izmolio čin posvete Blaženoj Djevici Mariji. Trećeg dana priprava je počela zlatnom krunicom, a potom je misu predslavio vlč. Dušan Balažević. Nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim. Svi predslavitelji tijekom trodnevnice u propovijedima su se osvrnuli na teška vremena u kojima narod živi i pozvali mladomisnika da bude pastir koji brine o svom stadu.

Iz župe Nijemci dosad su zaređena sedmorica svećenika. Mladomisnik Brkić prvu svećeničku službu vršit će u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku kao župni vikar.