Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Ivan Seletković slavio Mladu misu

Gornja Drenova (IKA)

Mladomisnik Ivan Seletković predslavio je Mladu misu u nedjelju 26. lipnja ispred župne crkve sv. Jurja na Gornjoj Drenovi.

Slavlje je započelo procesijom od župne crkve do mjesta liturgijskog slavlja gdje su roditelji udijelili blagoslov svome sinu, mladomisniku.

Propovijedao je vlč. Nikola Vranješ koji se toga tjedna opraštao od župe i župljana, a koji je, kako je vlč. Seletković kasnije rekao, najzaslužniji za odluku mladomisnika da se odazove Božjem pozivu. U obraćanju oslonjenom na svetopisamska čitanja (1Kr 19,16b.19-21; Ps 16,1-2a.5.7-11; Gal 5,1.13-18; Lk 9,51-62), ali  s osobnom notom, ohrabrio je vlč. Seletkovića da na budućem svećeničkom putu, na kojemu će se suočiti i s izazovnim trenucima, uvijek na umu ima da je Bog uz njega. Poručio mu je da Isusa kao uzora nosi ispred svih drugih međuljudskih odnosa, ali i da nikada ne odustane baviti se teologijom.

U nastavku je izrazio radost slavlja mlade mise u župi Gornja Drenova kazavši da je prva u novijoj povijesti, ali se nada ne i posljednja. S tim u vezi ohrabrio je mladomisnika da u povjerenim mu službama, osobito kao povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije, bude onaj koji će privlačiti ljude Kristu.

Po završetku slavlja, vlč. Seletković uputio je zahvalnu riječ svima koji su ga molitvom, savjetima, dobročinstvima i prijateljstvom pratili na njegovom putu prema svećeništvu, a koje je imalo i svojih kriza. Osobito je, uz zahvalnost dragome Bogu, riječi zahvale uputio obitelji koja je udarila temelje vjere i u kojoj je doživio iskustvo obiteljske molitve. Na očinskoj brizi i podršci zahvalio je riječkim nadbiskupima, rektorima i odgojiteljima u Bogoslovnom sjemeništu, bogoslovima s kojima je duhovno rastao, ali i koji su mu bili uvijek od bratske pomoći te svima ostalima koji su ga pratili do mlade mise, a činit će to i dalje. Preporučio se je u njihove molitve, ali i potaknuo vjernike da mole i pomažu bogoslovima na njihovom putu do prezbiterske službe. Na kraju mise mladomisnički blagoslov udijelili su vlč. Seletković i vlč. Josip Mijoč.

Uz braću svećenike, u slavlju su sudjelovali brojni vjernici, rodbina i prijatelji. Pjevanje su predvodile Amorose.

Vlč. Ivan Seletković rođen je u Rijeci 7. prosinca 1995. od oca Mate i majke Jasminke r. Jelušić. Kršten je 8. siječnja 1996. god. u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Rijeci dok je ostale sakramente kršćanske inicijacije primio u Župi sv. Jurja, mč. u Rijeci – Gornja Drenova. Nastanjen u Župi sv. Jurja, mučenika. Osnovnoškolsko obrazovanje primio je u Osnovnoj školi „Fran Franković“ u Rijeci – Donja Drenova. Srednjoškolsko obrazovanje završio je u Medicinskoj školi u Rijeci izvrsnim uspjehom. Potom je kao student laik upisao filozofsko-teološki studij na Teologiji u Rijeci – područnom studiju KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Na posljednjoj godini studija, 2018./2019., kao svećenički kandidat Riječke nadbiskupije, ušao je u Bogoslovno sjemenište „Ivan Pavao II.“ u Rijeci gdje je započeo svoju svećeničku formaciju. Iste akademske godine završio je filozofsko-teološki studij. Dana 7. svibnja 2022. tijekom svečanog liturgijskim slavljem u katedrali sv. Vida u Rijeci, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić zaredio ga je za prezbitera zajedno s vlč. Frankom Gržičićem, don Josipom Mijočem i Tomislavom Nikolićem.