Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Višeslav Foretić predslavio misno slavlje na blagdan Gospe Lurdske u Caritasovoj kući u Vrbovcu

Zagreb (IKA)

Na blagdan Gospe Lurdske u Caritasovoj kući "Sv. Kamilo de Lellis" za njegu starih i nemoćnih osoba iz Vrbovca, mladomisnik vlč. Višeslav Foretić predslavio je svetu misu uz koncelebraciju umirovljenih svećenika smještenih u istoj Kući.

Caritasova Kuća za starije i nemoćne osobe „Sv. Kamilo de Lellis“ otvorena je 15. rujna 1999.godine uz blagoslov zagrebačkog nadbiskupa mons. Josipa Bozanića i pripadala je Caritasu Zagrebačke nadbiskupije. Osnutkom Bjelovarsko-križevačke biskupije 2010. godine, te Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije, Kuća je od 28. siječnja 2011. godine pod okriljem Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Temeljna djelatnost Caritasove kuće je pružanje 24-satne skrbi – stalnog smještaja starijih i nemoćnih: pokretnih, slabije pokretnih i nepokretnih osoba, osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, a u kojoj borave i korisnici iz različitih centara za socijalnu skrb i umirovljeni svećenici Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Na poziv zaposlenika Caritasove kuće vlč. Foretić rado se odazvao i misnim slavljem pružio blizinu okupljenim korisnicima Kuće oko euharistijskoga stola.

Uvodeći u homiliju, vlč. Višeslav Foretić spomenuo se gluhog mucavca iz Evanđelja. “Možemo se zapitati je li biti gluhonijem strašna bolest? Biti gluh i mucati? Može li čovjek živjeti s tim? Znamo da i gluhonijemi mogu živjeti puninu. Valja se pak zapitati što na duhovnom području znači biti gluh i mucati. Isus dotiče gluhog mucavca. Prva zapovijed koju Gospodin govori svome narodu jest : “Slušaj, Izraele!”. Tako je važno slušati Gospodina! Jer budemo li slušali Gospodina, On će nas moći uputiti, ali ne slušamo li Ga, što On može s nama? Sjetite se i vi, kada ste bili roditelji, a sada ste bake i djedovi, što je ono što vam je bilo važno? Htjeli ste da vas slušaju. Vaša djeca, a sada i unuci. A zašto? Pa zato jer im želite dati ono nešto vrijedno što oni nemaju. Važno je da dijete sluša svoje roditelje i bake. Jer im želite dobro. Želite im dati mudrost života. Tako nama Gospodin govori jer smo Njegova djeca. Neprestano nam govori: “Slušaj me!”  Zanimljivo je da Isus uzima ovog gluhog mucavca nasamo od mnoštva. Često Isus ozdravlja u mnoštvu, ali ovog gluhog mucavca uzima nasamo jer bismo mogli zaključiti da je uzrok njegove gluhoće to mnoštvo oko njega. Siguran sam da dok ovdje razmišljate o svom životu, da vam dolaze mnoge misli o vašem životu, o ljudima koje ste susretali, o događajima koji su vam se dogodili, riječi koje ste izrekli i to nam često može zapriječiti da živimo sadašnji trenutak i da susrećemo ljude oko nas s osmijehom. Često živimo u prošlosti, a mi mladi pak živimo u budućnosti, no Gospodin nas poziva da sada živimo i susretnemo Ga tu gdje se nalazimo, s ljudima s kojima živimo”, istaknuo je vlč. Foretić.

Zapitavši se kome je Isus rekao da se otvori, vlč. Foretić naglasio je u nastavku da se Isus obraća čovjeku u dubinu njegova bića. “Isus je mucavcu rekao da se otvori, a ne njegovim ušima i jeziku. Rekao je čovjeku: “Otvori se”. Draga braćo i sestre, mi ljudi trebamo biti otvoreni. Ako se zatvaramo onda ne može ona lijepa riječ, Božja i ljudska doći do nas. Istina je, ako se zatvorimo, neće doći one ružne i grube riječi do nas, ali neće ni one lijepe, Božje riječi! Molimo danas da se znamo otvoriti, ući u odnos s drugima kako bi nam Gospodin po svojoj riječi mogao progovoriti i onda nas njome i ozdraviti. Za to sve molimo i našu Nebesku majku”, zaključio je vlč. Foretić.

Nakon završnog blagoslova uslijedilo je bolesničko pomazanje i molitva za sve korisnike Caritasove kuće. Nakon misnoga slavlja vlč. Višeslav Foretić posvjedočio je o svojem svećeničkom pozivu i pokojom pjesmom uveselio okupljene korisnike.