Budi dio naše mreže
Izbornik

Vodice: Predavanje „O Hrvatima Podrinja i Istočne Bosne“

Vodice (IKA)

U sklopu „8. tjedna zajedništva Hrvata Bosne i Hercegovine i Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije“ 6. ožujka u Kulturnom centru Vodice župnik iz Goražda don Josip Tadić govorio je o „O Hrvatima Podrinja i istočne Bosne“.

Sve su to gradići gdje je do sloma 1941./42. cvjetala Katolička Crkva i hrvatski narod. Dugo vremena, uključujući sve na sjever do Srebrenice, Zvornika i Bijeljine, do posljednjega je rata sve to činilo posebnu administraturu zvanu Katolička misija za istočnu Bosnu, pod brigom jednog župnika. A prije II. svjetskog rata uključujući i cijeli Novopazarski sandžak (gradove Novi Pazar, Pljevlja, Prijepolje, Priboj).

U predavanju je pojašnjeno zbog čega je to buduće svetište jako važno. Don Josip je govorio o povijesnom razdoblju života Hrvata na tom prostoru te o sadašnjem stanju, i o Drinskim mučenicama te o potrebi i svrsi izgradnje crkve i svetišta njima na čast.

Svoj su program imali i sekcija HKD  Napredak Knin. Program je bio humanitarnog značaja i namijenjen je za pomoći župi sv. Dominika-Goražde i izgradnju crkve Drinskih mučenica.

„8. tjedan zajedništva Hrvata Bosne i Hercegovine i Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije“ održan je u Vodicama i Kninu od 2. do 7. ožujka, u organizaciji ZHBiH Šibensko-kninske županije.