Budi dio naše mreže
Izbornik

Vodnjan: Međužupni križni put od Traverse do Concette

Vodnjan (IKA)

Na Treću korizmenu nedjelju, 12. ožujka po prvi je put održan novi međužupni križni put, nazvan Gospin put jer povezuje dvije crkve posvećene Majci Božjoj, crkvu Blažene Djevice Marije Traversa u Vodnjanu i Crkvu Blažene Djevice Marije Concetta u Galižani.

Na polazištu, pored crkve BDM Traversa, okupilo se oko 120 hodočasnika. Vodnjanski župnik, vlč. Damir Štifanić je tom prigodom blagoslovio novopostavljene križeve kojima su označene postaje križnoga puta. Pobožnost križnoga puta je uz vlč. Štifanića predvodio i galižanski župnik vlč. Vladimir Brizić.

Prolazeći kroz njive i polja koja povezuju ove dvije susjedne župe, hodočasnici su na poziv predvoditelja promišljali o Isusovoj muci, ali i o svom odnosu prema raznim životnim situacijama.

Specifičnost je ovoga križnoga puta, osim što povezuje dvije male, drevne crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji, obje smještene na periferiji mjesta, i činjenica da postaje nisu označene brojem. To je tako s namjerom da se ta staza križnoga puta može koristiti u oba smjera. Naime, već slijedeće nedjelje, s početkom u 15 sati, ponovno će se održati pobožnost križnog puta, ali u suprotnom smjeru. Početak će biti kod crkve Blažene Djevice Marije Concetta u Galižani, a završetak kod crkve Blažene Djevice Marije Traversa u Vodnjanu.

Grad Vodnjan osigurao je na početku i na kraju prijevoz hodočasnika minibusom iz Galižane do Vodnjana.

Ključne riječi:
Međužupni križni put Vodnjan