Budi dio naše mreže
Izbornik

Volosko: Vlč. Petar Belanić oprostio se od župljana nakon 12 godina

Volosko (IKA)

Vlč. Petar Belanić nakon 12 godina župničke službe u Župi sv. Ane u Voloskom, u nedjelju 31. srpnja misom zahvalnicom oprostio se od svojih župljana jer iduće nedjelje preuzima novu službu u župama Mošćenice, Mošćenička Draga i Brseč.

Brojni vjernici došli su svom župniku reći hvala, a bilo je vjernika i iz Bakarskog dekanata u kojem je službovao 26 godina.

„Želim Bogu zajedno s vama zahvaliti što smo mogli 12 godina moliti, raditi, stvarati, veseliti se i plakati, pa i naljutiti se. Dozvolili ste mi da budem vaš, a ja vama da budete moji“, rekao je na početku predslavitelj.

U propovijedi je stavio naglasak na čitanja dana i Evanđelje govoreći o ispraznosti, ljudskoj brizi za ovozemnim bogatstvom koje često razdjeljuje i otuđuje braću i sestre nakon smrti roditelja. „Sve je isprazno, kaže Božja riječ danas. Mogu li ja nakon 12 godina reći da je sve bila ispraznost? Je li u svakoj mojoj riječi izgovorenoj u crkvi i vani, u tom mom govoru, bio Bog? Ili je to bila ljudska riječ? Čovjek se trudi, žrtvuje, gradi, razmišlja, ne miruje čak ni noću. Koliko sam se ja trudio, a vi bili raspoloženi i otvorili svoja srca, da to prihvatite, to neka dragi Bog sudi. Ovo što smo čuli s ovog svetog mjesta, to je trebalo vani živjeti i svjedočiti. Lijepe riječi privlače, ali primjeri još više“, poručio je.

Pozvao je okupljene da ne teže za ovozemnim, prolaznim bogatstvom te da prihvaćaju jedni druge. „U životu čovjek se muči, stvara, a na kraju to dobije netko drugi, djeca ne razgovaraju zbog nasljedstva. Bogatstvo ne usrećuje nego čovjek, onaj pored tebe.“

Nadalje je rekao da čovjek mora Bogu biti zahvalan i bar jednom tjedno doći mu reći hvala što mu je dao život, što mu je dao zdravlje, što mu je dao dovoljno da može živjeti. Pozvao je okupljene da od svog suviška daju onima koji nemaju.

„Isus nas večeras poziva da ne budemo umišljeni da sve možemo sami bez Boga. Isus nas poziva da ne budemo škrti. Bog te već noćas može pozvati k sebi, a on je tvoje najveće bogatstvo. Razmišljaš li o tome? Zgrčite sebi blago na nebu, a ne ovdje na zemlji. Bog nije protiv toga da imamo, Bog želi da gradimo kuću od poštenja“, rekao je vlč. Belanić.

Pozvao je vjernike da prihvate novog župnika vlč. Marijana Žderića i da mu pomognu. „Jer, ako govorite da se više nećete angažirati i da nećete dolaziti u crkvu, onda je ovih mojih 12 godina bila ispraznost“, dodao je.

Misu je suslavio vlč. Laurent Kružić. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod vodstvom prof. Ivana Bošnjaka. Časne sestre kćeri kršćanske ljubavi koje djeluju u Voloskom više od 130 godina s angažiranim vjernicima uredile su crkvu, a ispred oltara velikim slovima pisalo je „Hvala“. Na licima mnogih bilo je suza i tuge.

Pozdravni govor u ime župljana izrekao je Alen Sršen. „Zahvaljujemo Bogu što vas je, dok ste trčkarali uskim ulicama vašeg malog cvjetnog otoka, našao dostojnim, te učinio svojim svećenikom. Kao i uvijek, nije pogriješio. Znao je da ćete gorjeti za njega, disati za njega, živjeti za njega, a on je imao naum da to pokaže preko vas i svima nama. Najprije vjernicima Kukuljanova i okolice, zatim i nama, a sada se ta sreća smiješi vjernicima Mošćenica i Brseča.

Gospodin je preko vas ostvario naum za ovu župu, darovao nam je pravog i blagog pastira, a nadasve iskrenog i dragog prijatelja. I zato smo radosni. U župi ostavljate dubok trag. Kroz 12 godina mnogo ste napravili i na duhovnoj i na materijalnoj razini. Hvala za svaku molitvu, riječi, za svaki susret, za svaki telefonski razgovor, za svako pitanje: ‚Kako je?‘ Ali najviše vam hvala što je vaš život otvorena knjiga iz koje čitamo kako ljubiti Boga i čovjeka, što neprestano idete za Isusom na način kako je to on činio: učio je ne samo riječima, nego primjerom i djelima. Hvala Bogu što vas imamo, što smo mogli uživati u vašoj brizi i prisutnosti i imati primjer uzornog kršćanskog života. Brseč nije daleko, Mošćenice su blizu, ali još nam je bliže vaše blago, veliko i otvoreno srce“, rekao je Sršen.

Župljani Voloskog prigodno su darivali svog dosadašnjeg župnika, a riječi zahvale za dobru i prijateljsku suradnju uputio mu je i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.