Budi dio naše mreže
Izbornik

Vrgorac: Slavljena misa za Lipanjske žrtve

Vrgorac (IKA)

Misu zadušnicu za 33 ubijena žitelja župe i grada Vrgorca - „Lipanjske žrtve“ u subotu, 15. lipnja 2024. u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marija u Vrgorcu predvodio je domaći župnik fra Josip Repeša.

Suslavili su župnik župe Dusina – Veliki Prolog don Dražen Radman i župnik župa Orah i Stilja don Ivan Urlić.

Na početku mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942. godine, a potom naglasio potrebu prisjećanja i na sve ostale žrtve, civilne i vojne, za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

U homiliji fra Josip je, prikazujući žrtvu nedužnih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica ulazeći u grad Vrgorac, pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, onome koji je Gospodar suda prema svakoj savjesti.

„Na današnji dan okrutno su bez suda optuženi i smaknuti 33 civila iz Vrgorca, za zločin nikad nitko nije odgovarao, ali tužnije je što žrtve pomalo blijede uslijed mnogih rasprava tko je kriv, a tko nedužan. Crkva nas uči čuvati spomen na sve žrtve, moliti za pokoj njihovih duša i nadasve za molitvu za obraćenje krvnika. Učiti na primjeru ljudskih nepravdi, primjećuje se Isusova želja u najvećim kaosu donijeti mir i sklad svima. Isusov primjer sa križa postaje poticaj ne samo desnom razbojniku nego svima od onog trenutka do danas, molitvi i prihvatiti Božju milost za obraćenje“, istaknuo je fra Josip.

Poslije mise okupljeni su se uputili do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen-ploča pred kojom su predstavnici Grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne u kojoj su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači.

Misnom slavlju prisustvovao je i gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg sa suradnicima.