Budi dio naše mreže
Izbornik

Vrhunac proslave 70. rođendana Ansambla LADO

Zagreb (IKA)

Ansambl narodnih plesova i pjesama Lado nastupio je u subotu, 16. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s rođendanskim programom „Antologija III“.

Kako izgleda život pastira u zapadnoj Hercegovini, koji je najradosniji trenutak žetve u Baranji, kako zvuče svatovski običaji Podravine, zvečke na čizmama mladića u sjeverozapadnom dijelu Vojvodine, što rade mladići i djevojke u Bilogori uoči Jurjeva… To je samo dio onoga što je Ansambl Lado pokazao na sceni HNK iz svojeg dugogodišnjeg repertoara.

Cijela ova godina posvećena je svima onima koji su dali dio sebe ovom ansamblu – kako glazbenicima i plesačima pjevačima, tako i ostalim zaposlenicima. Kroz sve što radimo, želimo im zahvaliti“, rekao je umjetnički voditelj Andrija Ivančan.

Za obilježavanje 70 godina svojeg umjetničkog djelovanja Ansambl LADO je u ovom rođendanskom mjesecu pripremio neke od najpoznatijih točaka Zvonimira Ljevakovića, Ivana Ivančana, Bože Potočnika, Marijana Makara, Vidoslava Bagura i Tomislava Uhlika, napomenuo je Ivančan. Program Antologija III, LADO je izveo u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, dodao je Ivančan te najavio da će isti koncerti uslijediti u Novskoj, opet u Zagrebu te u Münchenu. Na nastupu u HNK koji je prethodio ovom, prvi put su ugostili i umjetnike ansambla Državnog ansambla tradicijskih plesova Slovačke SL’UK.

Od Ansambla se oprostila Snježana Hulina / Foto Petra Slobodnjak

Ovim godišnjim koncertima od Ansambla LADO oprašta se dugogodišnja solistica Snježana Hulina koja je u Ladu provela 37 godina i čiju su profesionalnu karijeru obilježile vokalne i plesne solističke dionice po kojima će je mnogi pamtiti. Uz umjetnički obol koji je dala Ansamblu, bila je izniman primjer svim generacijama plesača-pjevača šireći Ladom svoj zarazni smijeh i optimizam.

“Ansambl LADO obilježio je svoj 70. rođendan nizom aktivnosti u ovoj godini”, podsjetila je ravnateljica Ileana Jurin Bakotić. Ovu godinu, između ostaloga, obilježio je i program „Neka sjaji sunce svima“ koji je bio posvećen plesovima i pjesmama Hrvata izvan domovine. U Zagrebu, Bjelovaru, Rijeci i Dubrovniku bila je postavljena izložba umjetničkih fotografija „LADO / RELJEFI / TRAGOVI“ koja se u prosincu otvara i u Varaždinu te će u 2020. godini posjetiti i druge gradove u Hrvatskoj i inozemstvu. Ansambl je također održao i svoje tradicionalne korizmene koncerte, koncerte u sklopu ljetne turneje”, navela je ravnateljica Jurin Bakotić te najavila zgusnuti program koji je pred njima do kraja godine.

“U obljetničkoj godini snima se i dokumentarni film o radu profesionalnih umjetnika u suradnji s renomiranim redateljem Nebojšom Slijepčevićem, a nakon ovih cjelovečernjih rođendanskih koncerata u studenome, slijedi božićna turneja u prosincu kao i održavanje predstava “Narodil se mladi Kralj” s Kazalištem Komedija.”

LADO pjesmom i plesom slavi 70. rođendan

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl. Osnovan je 1949. godine i već sedamdeset godina istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i prikazuje na sceni najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta) pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnoga hrvatskog tradicijskog ruha.

U 70 godina postojanja, LADO je održao više od 5000 nastupa na gotovo svim kontinentima za koje je dobio brojne nagrade i priznanja. Kao jedini profesionalni nacionalni folklorni ansambl, LADO je čuvar hrvatske izvedbene tradicijske umjetnosti koji na najvišoj izvedbenoj razini ispunjava svoju ulogu interpreta plesnog i glazbenog narodnog stvaralaštva.

Raspored sljedećih nastupa:

25.11. Novska, Pučko otvoreno učilište

26.11. Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

2. 12. Njemačka, München, Koncertna dvorana Gasteig