Budi dio naše mreže
Izbornik

Vrsarska župa proslavila patrona sv. Martina

Vrsar (IKA)

Župa sv. Martina biskupa u Vrsaru proslavila je 11. studenoga svetkovinu župnog patrona. Svečeano euharistijsko slavlje prevodio je preč. Tomislav Ćubelić, kanonik Prvostolnoga kaptola u Splitu.

Kao priprema za proslavu održana je trodnevnica uoči svetkovine. Večernja misna slavlja za trodnevnice predslavio je preč. Tomislav Ćubelić, kanonik Prvostolnoga kaptola u Splitu i župnik u Srinjinama u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Zadnjeg dana trodnevnice održano je pokorničko bogoslužje te su vjernici mogli iskoristili priliku za pristupanje sakramentu ispovijedi.

Na samu svetkovinu sv. Martina svečano euharistijsko slavlje predvodio je preč. Tomislav Ćubelić u zajedništvu s vlč. Ivanom Butkovićem, župnikom Funtane i Fuškulina, vlč. Branimirom Šapinom, upraviteljem župa Žbandaj i Sv. Lovreč Pazenatički, vlč. Boškom Čatlakom, župnim vikarom katedralne župe u Poreču te domaćim župnikom vlč. Linom Zohilom. Misi je nazočio veliki broj vjernika, učenici nižih i dio učenika viših razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Vrsara koji su došli predvođeni učiteljicama i ravnateljicom.

Propovjednik je naglasio da ako žele biti ljudi vjere po uzoru na sv. Martina, ne smiju misliti da mogu promijeniti svijet i druge, već moraju i jedino mogu mijenjati sebe. Sv. Martin je snagom svoje vjere i života u zajedništvu s Bogom mijenjao sebe i ljude oko sebe. Sveci su uzori i primjeri da čovjek može biti bolji nego što jest. Propovjednik je zaključio da bi poput svetaca trebali imati Krista za prijatelja, Boga za prijatelja, kako bi živjeli puninu svoga čovještva, „jer ako nisam čovjek po mjeri Boga upitno je koliko sam uopće čovjek“, rekao je između ostalog preč. Čubelić.

Svečanu je euharistiju uveličao župni zbor pod vodstvom s. Josipe Draguljić, a svoj su obol dali i angažirani vjernici laici. Za uređenje crkve pobrinula se s. Nada Grgić i župljanke. Nakon misnoga slavlja na prostoru ispred crkve održano je prigodno čašćenje za sve nazočne.