Budi dio naše mreže
Izbornik

Zadar: Nekadašnja crkva sv. Nikole postaje Međunarodni centar za podvodnu arheologiju

Zadar (IKA)

Zadarski list izvijestio je 23. studenoga 2022. o tijeku radova na obnovi kompleksa nekadašnje crkve sv. Nikole u Zadru u kojem će se smjestiti Međunarodni centar za podvodnu arheologiju.

Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju (MCPA) za provedbu projekta odobreno je oko 30 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, proračuna Grada Zadra te Ministarstva kulture i medija, no uslijed poskupljenja narasla je i cijena projekta.

„Zbog izvanrednih radova na projektnoj dokumentaciji, te obnovi strukture crkve, kao i poskupljenja građevinskog materijala, završni troškovi projekta porast će za oko četiri milijuna kuna“, kazao je ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Mladen Pešić.

„Projekt je, prema prvotnim planovima već sada trebao biti dovršen, no krajem prošle godine utvrdili smo kako je konstrukcija crkve u znatno lošijem stanju, zbog čega smo morali pristupiti izradi dodatne projektne dokumentacije i novog dijela projekta, da bi prostor u konačnici bio siguran za korisnike. Zbog izvanrednih radova na konstrukciji veći dio posla je stao na neko vrijeme, no sada nastavljamo punom parom dalje, te se nadamo da ćemo s poslom završiti u rujnu sljedeće godine“, istaknuo je Pešić.

Dodao je da se trenutno još uvijek rade grubi radovi na objektu, ugrađuju instalacije i uređuje unutrašnjost kompleksa.

„Dobili smo nove rokove i sredstva EU fondova još uvijek možemo koristiti. Zbog svih nepredviđenih okolnosti ukupni su troškovi narasli preko 4 milijuna kuna, koje ćemo platiti uz pomoć Ministarstva kulture i medija. Radovi na konstrukciji su pri kraju, te bi trebali biti gotovi do kraja godine, a kolege paralelno rade i na konzervatorskim radovima, provođenju električnih instalacija i žbukanja unutrašnjosti prostorija“, kazao je Pešić.

„S obzirom na to da su konzervatori ocijenili da prostor zvonika nije prikladan za izložbene i društvene namjene, njega ćemo preurediti u svojevrsni vidikovac s biforom kod krova, s kojega će pucati predivan pogled na Poluotok. U dvorištu Centra gradi se maleni dormitorij za goste predavače i istraživače, te paviljon za izložbe i radionice“, rekao je.

Istaknuo je da polako planiraju i javnu nabavu za opremu i materijale potrebne za uređenje prostorija, koju će najvjerojatnije otvoriti početkom sljedeće godine.

„Već planiramo i radionice i buduće programe, a osmišljavamo i svojevrsne pilot-radionice, koje će nam poslužiti kao pokusni test prije početka punog rada novog kompleksa. Prilikom otvorenja kompleksa planiramo svečani program otvorenja s izložbom o samom objektu crkve sv. Nikole, prezentacijom našeg novog centra i aktivnosti Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Pred nama je još mnogo posla, a dosad smo već nadišli mnogo velikih zapreka, tako da imam puno povjerenje u izvođače projekta, kao i svoje kolege, koji već dugo rade na osmišljavanju novih programa i prezentacije našeg novog kompleksa“, zaključio je Pešić.

Obnovom i valorizacijom kompleksa crkve sv. Nikole doći će do povećanja zapošljavanja i turističkih prihoda, te unaprjeđenja prezentacije kulturne baštine kroz stvaranje novog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra. Projektom će se osigurati obnova postojećih i izgradnja novih prostorija Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, njihovo opremanje i prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta MCPA.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar“, objavio je Zadarski list.