Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Održana nadbiskupijska ultreja Kursilja

Zagreb (IKA)

U Župi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu na spomendan svete male Terezije od Djeteta Isusa 1. listopada održana je nadbiskupijska Ultreja pokreta Kursiljo. Ultreja je počela misom, nakon koje je uslijedio prigodni program.

Uvodni govor održao je vlč. Andrija Vrane, duhovnika Kursilja. Predstavio je rad Kursilja u protekloj godini i govorio o plodovima koje Kursiljo donosi svijetu. Voditelj formativnog tima Luke Sente predstavio je statističke podatke. U protekloj godini održana su 32 župna tečaja: 22 krizmanička tečaja s 938 sudionika, 8 tečajeva za odrasle s 213 sudionika, 2 tečaja za mlade sa 69 sudionika. Na Krapnju je održano ukupno 14 termina: 3 srednjoškolska termina s 264 sudionika, 2 studentska termina s 171 sudionikom, 1 termin za mlade (25+) s 84 sudionika, 6 obiteljskih termina s 105 obitelji, 1 tečaj za suradnike, molitelje i umirovljenike s 48 sudionika, 1 tečaj za branitelje s 48 sudionika. Na terminima je bilo ukupno 26 svećenika. Za Kursiljo tečajeve su molila 133 molitelja tjedno, a tijekom cijelog ljeta bila su 1862 sata cjelodnevne molitve.

Uslijedilo je svjedočanstvo Branimira Falice, sudionika ovogodišnjeg 1. studentskog termina na Krapnju. Između ostalog, Branimir je ispričao kako nikad nije doživio zajedništvo i prihvaćenost kao što je to doživio na Krapnju.

Slijedilo je svjedočanstvo bračnog para iz Istre. Matea i Paolo Lukež svjedočili su o radostima, ali i poteškoćama i preprekama na njihovom bračnom putu. Govorili su kako ih je Bog dovodio do spoznaja i otkrića vezanih uz njih same te kako su radili na sebi da bi im brak bio što bolji, zdraviji, slobodniji i kvalitetniji.

Rektorica obiteljskog termina Silvija Andrišević pročitala je pismo polaznice tečaja. Suzana Percela ukratko opisala kako se odvijao prvi Kursiljo tečaj u Poljskoj. Slijedilo je čitanje pisma moliteljima koje je napisala i pročitala Ivanka Samardžić.

Posljednje svjedočanstvo održao je branitelj Robert Tomić, otac petero djece, koji je ispričao kako je upoznao Boga i došao do Kursilja.

Na kraju programa, vlč. Vrane je uputio zahvale i blagoslovio okupljene.

Ključne riječi:
Kursiljo ultreja