Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Pučke misije prigodom 45 godina Župe sv. Petra i Pavla

Zagreb (IKA)

U prigodi proslave 45 godina Župe sv. Petra i Pavla u zagrebačkim Bešićima, od nedjelje 18. do nedjelje 25. veljače održane su pučke misije, prve u povijesti župe, izvijestili su iz Župe.

Pučke misije vodili su rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković i duhovnik sjemeništu vlč. Luka Premelč, a niz predavanja o temi povijesti spasenja održala je ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu Ljuba Duvnjak.

Pučke misije započele su razmatranjem odlomka Evanđelja po Marku o Isusovim kušnjama u pustinji, koje Crkva tradicionalno čita na prvu korizmenu nedjelju. Razmišljajući o napastima s kojima se susreo Isus, pučki misionari preč. Pavlaković i vlč. Premelč upozorili su da se svatko može susresti s raznim napastima ovoga svijeta, osobito onima koje ga žele sputati u sudjelovanju u pučkim misijama, te su pozvali okupljene župljane da pobijede napasti i da se odazovu na ponudu zajedničkog duhovnog rasta.

Svakoga dana, od ponedjeljka do subote, okupljeni vjernici su najprije sudjelovali u pučkim pobožnostima koje su se mijenjale od dana do dana (krunica BDM, Križni put, krunica Sv. Josipa, euharistijsko klanjanje, čašćenje Sv. Križa). Nakon pobožnosti slijedilo je euharistijsko slavlje na kojem su pučki misionari, imajući u vidu tradicionalno geslo pučkih misija ‘Spasi dušu svoju’ i lomeći Božju riječ, svakodnevno poticali okupljene vjernike na promjenu vlastitoga života kako bi već u ovom trenutku počeli stjecati nepropadljivo blago.

Svakoga dana predavanja je održavala prof. Duvnjak. Predstavljajući pojedine osobe Staroga saveza, kroz šest susljednih tema, počevši od praoca vjere Abrahama, prof. Duvnjak je napravila presjek povijesti spasenja, otkrivajući nove dimenzije Božje ljubavi za čovjeka, da bi ta ljubav svoj vrhunac doživjela u osobi Isusa Krista, Sina Božjega i križu kao mjestu spasenja. Tijekom trajanja pučkih misija, preč. Pavlaković, vlč. Premelč i prof. Duvnjak susreli su se s raznim skupinama župljana župe Bešići.

Misije su završile slavljem euharistije Druge korizmene nedjelje. Razmišljajući o odlomku evanđelja koje opisuje Isusovo preobraženje na gori, preč. Pavlaković je zaključio da je preobraženje cilj pučkih misija, kao i općenito cilj za kojim treba težiti svaki Kristov učenik, kako bi tu novost života mogao svjedočiti u svojoj svakodnevici i biti poticaj drugima. Na kraju euharistijskog slavlja blagoslovljen je i na časno mjesto u crkvi postavljen misijski križ na trajni spomen i štovanje vjernicima, izvijestili su iz Župe.