Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvala Josipovu svetištu za misna slavlja u pandemiji 

Karlovac (IKA)

Premda u doba pandemije koronavirusa mnogi odgađaju zajednička putovanja, tako i hodočašća, nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu svakoga dana prima hodočasnike. 

Nema organiziranih velikih hodočasničkih zajednica koje su proteklih godina u ovo vrijeme dolazile u nekoliko, koji put i više desetaka autobusa, ali zato svakog dana u Josipovo svetište navrati obitelj, ili nekoliko obitelji, dvoje ili više Josipovih štovatelja iz mnogih krajeva. Naši ljudi iz Švicarske, Austrije, Kanade te drugih zemalja svijeta, koji ovog ljeta svoj godišnji odmor provode u rodnom kraju imaju potrebu izgovoriti svoju molitvu, sudjelovati na misnom slavlju te se s Bogom pomiriti u sakramentu ispovijedi. 

Dobar dio njih dolazi prvi put, a većina ih zapravo dolazi zahvaliti svetom Josipu i upravi Nacionalnog svetišta što su u vrijeme potpune izolacije mogli pratiti misna slavlja upravo iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa zahvaljujući Laudato televiziji i Internetskoj televiziji NaSveJak. Božja riječ, euharistijsko ozračje obogaćeno pjesmom mladih, redovito svježe okićeni oltar i Svetište, davalo nam je posebnu snagu i utjehu u tim teškim vremenima. Konačno, htjeli smo vidjeti uživo Svetište iz kojeg nam je pružana utjeha u tim bremenitim danima, svjedoče pristigli hodočasnici. 

Među njima su i troje Poljaka motorista koje je posljednjih dana srpnja na autoputu susreo vlč. Duje Kurtović, i sam motorist. Družeći se s poljskim motoristima otkrio im je da je svećenik, na što su oni veoma pozitivno reagirali, priznavši da su katolici te da u ovih nekoliko dana boravka na hrvatskoj obali nisu posjetili ni jednu crkvu. Susret sa svećenikom Dujom očito im je znak koji ne mogu zanemariti. Zajedno su došli na Dubovac, pomolili se u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, s kojim ih je upoznao mons. Antun Sente, ml. 

Na blagdan Gospe od anđela, u nedjelju 2. kolovoza, svetom Josipu iz Zagreba su dopješačila petorica mladića iz Exitusovoga bratstva blaženog Karla Austrijskog koji gaje duboku povezanost i odanost svetom Josipu. U knjigu hodočasnika između ostalog su zapisali: Obzirom na duboku povezanost i odanost svetome Josipu, kao uzor pravog kršćanskog muškarca, supruga i oca mi odani sinovi domovine Hrvatske došli smo hodočastiti u Nacionalno svetište svetog Josipa za one koji nisu bili u mogućnosti, za one koji su se preporučili i za one koji su nas po putu služili i one koji su u potrebi, a nisu odvažni da se preporuče. Također, došli smo zahvaliti svetom Josipu i Svetoj obitelji na budućim i sadašnjim djevojkama, našim zaručnicama i našim ženama. Kao poticaj na ovo hodočašće bio je Božji dar i blagoslov bratu Luki i ženi mu Luciji koji su dobili sina i nadjenuli mu ime Josip. O, Bože, kolikog li dara!

Uprava Nacionalnog svetišta i dalje organizira pobožnosti svetom Josipu te pjevana misna slavlja svake srijede, premda je završila Velika pobožnost. Stotinjak vjernika-hodočasnika iz mnogih krajeva svake srijede najbolji je dokaz žive pobožnosti svetom Josipu u hrvatskom puku. Jednako tako svakog dana u 18.30 sati iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa moguće je pratiti misna slavlja na Laudato televiziji ili Internetskoj televiziji NaSveJak.