Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvaljujući zagrebačkom Caritasu 60 studenata i mladih iz alternativne skrbi dobili priliku za bolji život

Zagreb (IKA)

Kuća za mlade »Da život imaju!« u Selskoj cesti 165, u Zagrebu protekle tri godine rada pružila je izvrsne uvjete smještaja i kvalitetnih popratnih sadržaja za šezdesetero mladih, uključujući one koji se trenutačno nalaze na smještaju, izvijestila je ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Jelena Lončar.

Ravnateljica Lončar istaknula je i socijalnu strukturu korisnika: »Od spomenutog broja, trideset i petero (35) bilo je slabijeg imovinskog statusa, koji nisu ostvarili pravo na dom, a preostalih dvadeset i petero (25), gotovo polovica, bili su mladi iz alternativne skrbi, od kojih su neki studirali, a neki tražili svoje prvo zaposlenje i zatim marljivo radili«.

Ravnateljica Caritasa ujedno s ponosom ističe da je do sada za njih dvadeset i šestero (26) posredstvom Caritasa bila osigurana i dodatna financijska pomoć, zahvaljujući darovateljima (sponzorima). »Neki mladi uspiju dobiti gradske ili državne stipendije, ali za one koji to nisu uspjeli, Caritas pomaže pronalaženjem darovatelja (sponzora)«, objašnjava ravnateljica Caritasa, pozivajući pritom pravne i fizičke osobe da stipendijama pruže podršku tim mladim ljudima, koji s velikom nadom gledaju u svoju budućnost, dok predano studiraju.

Mladi iz te Caritasove kuće studiraju na sljedećim fakultetima: Sveučilište VERN’ (privatni fakultet), Kineziološki fakultet, Pravni fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Filozofsko teološki institut Družbe Isusove, Ekonomski fakultet, Zdravstveno veleučilište, Tekstilno-tehnološki fakultet, Fakultet filozofije i religijskih znanosti, Učiteljski fakultet, Građevinski fakultet i Filozofski fakultet.

Premda su mladi u te kuće došli iz različitih životnih sredina, pa je svatko od njih na svoj način zahvalan Caritasu za pruženu pomoć, ono što je zajedničko u njihovim izjavama su vedrina i optimizam. Studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Justina (18) iz jednog mjesta nedaleko Varaždina u Kuću za mlade u Selskoj došla je 17. rujna ove godine – vikend prije početka Orijentacijskih dana na Fakultetu. »Ovih tri tjedna, koliko sam ovdje, osjećam se kao kod kuće, što je pravi blagoslov za moj život. Smještaj ovdje mi donosi mir i svijest o velikom blagoslovu koji mi je pružen, a s druge mi strane daje uvjete potrebne za osobni rast te motivaciju za rad i učenje.«, ne skriva zadovoljstvo Justina.

»Svidjele su mi se kolegijalnost, pomaganje i društvenost svih osoba koje su na katu sa mnom. Smatram da će mi boravak u ovoj kući pomoći da se bolje i lakše uklopim u novu sredinu. Mislim da je ovo odličan korak, kao odskočna daska, prema osamostaljivanju i kreiranju novog života, za čime težim. Pružaju mi se razne mogućnosti, budući da imam manje troškove od uobičajenih za studente u Zagrebu. Osjećam se opušteno i imam neku sigurnost glede nalaženja posla i općenito u snalaženju u novom razdoblju svojega života«, zadovoljno kaže Vjeko (22), koji je u glavni grad došao ove jeseni iz jednog dječjeg doma na jugu Hrvatske. On traži posao u ugostiteljskoj struci.

Stručna suradnica Kuće nabraja donacije primljene tijekom proteklih dvanaest mjeseci: oprema za vježbaonicu, laptop, perilica rublja, LED TV, Mac računalo, PC računalo, stolni nogomet, mikser, mikrovalna pećnica te preparativna i dekorativna kozmetika. Među darovateljima koji nisu anonimni, svojom zauzetošću i darežljivošću posebno su se istaknuli članovi Rotary Cluba Zagreb International.

Caritasovo stručno osoblje nastoji kroz razne dodatne sadržaje i usluge osnažiti te mlade ljude kako bi stekli sva znanja i vještine potrebne za samostalan život – usluge psihosocijalne podrške i savjetovanja, duhovne skrbi, pomoć u stručnom osposobljavanju kroz dokvalifikacije i prekvalifikacije, zajedničko provođenje slobodnoga vremena, radionice osnaživanja, psihoterapija u suradnji s Caritasovim Obiteljskim savjetovalištem, pomoć pri zapošljavanju i rješavanju stambenog pitanja, edukacije financijskog opismenjavanja i komunikacijskih vještina. Dodatni sadržaji budu obogaćeni i ponekom spontanom kulinarskom radionicom.

Osim primjernim izvršavanjem svojih redovitih studentskih ili radnih obveza, korisnici Caritasove Kuće za mlade zahvalnost Providnosti rado izražavaju i volontiranjem u brojnim Caritasovim akcijama (Kad činiš dobro, čini dvostruko dobro; Maslinove grančice nade; akcija za Svjetski dan bolesnika; pakiranje Caritasova biltena; akcije za Svjetski dan siromaha i Svjetski dan hrane… ) i aktivnostima te akcijama drugih organizatora (projekt 72 sata bez kompromisa).

Zainteresirani za donacije u novcu i naravi te za volontersku pomoć Caritasu, odnosno korisnicima Kuće, više informacija mogu dobiti na tel. (01) 6646 732 ili (01) 3758 204; na broj mob. 099 6203 440 ili putem e-pošte kuca.dazivotimaju@czn.hr.

Od rujna ove godine Caritasova kuća u Vukomercu postala je privremeni, ali sigurni »krov nad glavom«, za još jedanaestero (11) mladih studenata. Tako Caritas Zagrebačke nadbiskupije trenutačno na smještaju u dvije kuće za studente i mlade iz alternativne skrbi ima trideset i osmero (38) korisnika.