Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalno slavlje i blagoslov obnovljene župne crkve u Gornjoj Stubici

Gornja Stubica (IKA)

U Župi sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici u nedjelju 20. studenoga na svetkovinu Krista Kralja slavljena je zahvalna misa te je održan blagoslov povodom završetka obnove te crkve, stradale u ožujku 2020. u zagrebačkom potresu. Misu i blagoslov crkve predvodio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, izvijestila je Župa.

Na početku mise biskup Šaško je pozdravio prisutne vjernike, svećenike, župnika, izvođače radova, načelnika Općine Gornja Stubica Jasmina Krizmanića i ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek. Biskup Šaško je blagoslovio vodu i njome poškropio narod te zidove obnovljene crkve.

U propovijedi je protumačio Božju Riječ posljednje nedjelje u liturgijskoj godini, stavljajući naglasak na Isusa kao Kralja te na vojnike koji su bili blizu Isusa. Iznio je nekoliko mogućnosti u kojima se vjernici mogu pronaći kao oni koji su svakodnevno uz Gospodina. Isus je svoju uzvišenost posvjedočio poniznošću, a svoju moć ljubavlju, rekao je biskup Šaško te dodao kako je i to djelo obnove čin radosti i zahvale dobrome Bogu.

Na kraju mise domaći župnik preč. Nikola Jurković zahvalio je Bogu na daru obnove. Svoju zahvalu uputio je Vladi Republike Hrvatske i ministrici kulture i medija koja je preko Fonda solidarnosti osigurala novčana sredstva za obnovu. Posebno je zahvalio svim djelatnicima u Ministarstvu kulture i medija te Konzervatorskom odjelu u Krapini.

Župnik je također zahvalio izvođačima radova, firmi Niskogradnja Hren, svim radnicima i podizvođačima. Naglasio je kako je sretan što je došlo do ovog velikog ishoda obnove za župnu zajednicu u Gornjoj Stubici, ali i da je to dobar primjer te poticaj drugima koji su na istom putu obnove kako se ne bi obeshrabrili kada dođu problemi jer je sve moguće riješiti.

Zahvalio je Krapinsko Zagorskoj županiji te Općini Gornja Stubica na čelu s načelnikom. Župnik je na kraju zahvalio biskupu Šašku na odazivu i na upućenim riječima ohrabrenja. Zamolio je biskupa Šaška da zahvalu prenese i kardinalu Josipu Bozaniću te svim djelatnicima Nadbiskupskog duhovnog stola bez kojih obnova ne bi bila tako uspješna.

Uz župnu crkvu koja je obnovljena, još su dva projekta koji se financiraju iz Fonda solidarnosti: kapela sv. Fabijana i Sebastijana, čija je konstruktivna obnova završila u lipnju ove godine, te župni dvor na kojem su radovi pri samome kraju. Za potrebe obnove nakon potresa u župi Gornja Stubica, Ministarstvo kulture i medija je iz Fonda solidarnosti izdvojilo preko 10 milijuna kuna, izvijestila je Župa.