Budi dio naše mreže
Izbornik

Zajednica Susret i KoHOM predlažu Radnu skupinu za Smjernice za liječenje opijatskih ovisnosti

Zagreb (IKA)

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, koji se svake godine obilježava 26. lipnja, humanitarna organizacija Zajednica Susret i KoHOM, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine organizirali su u prostorijama Savjetovališta Zajednice u Zagrebu okrugli stol „Pristup liječenju ovisnika u ordinacijama obiteljske medicine“.

Predstavnici obiteljske medicine, specijalisti psihijatri, predstavnici MUP-a, HZZO-a, Službe za suzbijanje zlouporabe droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo, predstavnici udruga koje se bave ovisnošću te bivši ovisnici zaključili su kako je hitno potrebno oformiti Radnu skupinu za doradu Smjernica za liječenje opijatske ovisnosti.

U razmjeni iskustava iz prakse također je zaključeno kako je veliki teret liječenja ovisnika upravo na obiteljskim liječnicima. Jedan od ključnih problema su pravilne doze terapije, opasnosti „overdose“, miješanja lijekova…. Obiteljskim liječnicima veliko je opterećenje terapija koju moraju „drobiti“ ovisnicima u ambulantama u kojima im ionako prosječno dnevno prođe i stotinjak pacijenata.

Imaju li autonomiju u dijeljenju terapije, kako se nose s opasnostima zlouporabe, mogu li se i kako zaštititi od fizičkih napada – samo su neki od problema na koja su ukazali na Okruglom stolu koji će rezultirati prijedlogom formiranja Radne skupine za doradu smjernica za liječenje opijatske ovisnosti, a s tim će prijedlogom izaći i pred resorno ministarstvo.

Ključne riječi:
kohom okrugli stol zajednica susret