Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključeni 39. redovnički dani u Splitu

Split (IKA)

U franjevačkom samostanu o. Ante Antića u Splitu, u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije, u subotu 23. rujna zaključeni su 39. redovnički dani.

U uvodnom dijelu moderatorica programa s. Marija Matanović pozdravila je sve prisutne, nakon čega je uslijedila molitva Trećeg časa koju su predvodile sestre Kćeri Božje ljubavi.

Prvo predavanje održala je s. Katarina Zrno, benediktinka samostana sv. Nikole u Trogiru, na temu „Mudrost pustinjskih otaca za posvećeni život u današnjem vremenu“. Sestra Katarina istaknula je da su pustinjski oci čuli Gospodinov savjet: „Izvezi na pučinu!“ (Lk 5, 4) te su u duhu vjere i poslušnosti učinili upravo to, išli u pustinju osluškivati Riječ Božju.

„Jedan od velikih, ako ne i najvećih pustinjskih otaca bio je sv. Antun. Premda nije bio prvi ni jedini pustinjak, učinio je da procvjeta pustinjski život. On shvaća da je riječ proglašena u Crkvi, za vrijeme liturgijskog slavlja, njemu osobno upućena. Zbog otvorenosti toj riječi, ona u njemu snažno djeluje te ga pokreće na djelovanje. Stoga i mi trebamo dopustiti Riječi Božjoj da nas vodi u našem redovničkom životu“, rekla je. Potom je istaknula da pustinja predstavlja srce okrenuto prema Bogu i da je važno gajiti čežnju za njom.

Drugo predavanje izložio je prior karmelskog samostana u Krku o. Dominik Magdalenić, OCD, o temi „Pustinja i nutarnja molitva u karmelskoj tradiciji“. Istaknuo je da je karmelski red usko povezan s pustinjom, zato što su sve do 12. stoljeća karmelićani živjeli kao pustinjaci po uzoru na sv. Iliju. „Razlog odlaska u pustinju je kristološke naravi zbog ljubavi prema Isusu Kristu koji je i sam boravio u pustinji i želje da mu se potpuno predaju u tišini i samoći. Osim vanjske pustinje postoji i nutarnja pustinja kojoj treba težiti kako bi Bog mogao slobodno kroz duhovno čišćenje preobraziti našu dušu i voditi je prema sjedinjenju u ljubavi sa samim sobom, a to sjedinjenje se postiže kroz molitvu. O. Dominik je donio i šest koraka nutarnje molitve koju preporučuju karmelski oci, a koja se sastoji od priprave, čitanja, misaone molitve, zahvale, darivanja i molbe gdje pitamo Gospodina za milosti koje su nam potrebne da bi mogli živjeti svoje posvećenje“, poručio je.

Nakon svakog predavanja uslijedila je rasprava u kojoj su sudionici mogli dati osvrt na predavanja i postaviti pitanja. Poslije predavanja je bila prilika za sakrament pomirenja.

Redovnički dani zaključeni su euharistijskim slavljem koje je predvodio gvardijan samostana o. Ante Antića fra Domagoj Volarević. U propovijedi je poručio okupljenima da ih duhovnost pustinje treba potaknuti na obnovu, te da je prisutna kriza redovničkih zvanja prilika za preispitati sebe gdje su i što mogu još učiniti. Naglasio je da je bitno sijati, a Bog će dati plodove u pravo vrijeme.

Liturgijsko pjevanje predvodile su Službenice milosrđa.