Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela velika akcija molitve krunice na Radio Mariji za sve stradalnike Banjolučke biskupije i ostalih biskupija u BiH

Zagreb (IKA)

U utorak 8. siječnja započela je velika akcija molitve krunice preko Radio Marije. Prije prve molitve krunice svim slušateljima Radio Marije uputio je svoju poruku banjolučki biskup Franjo Komarica.

Redovna krunica koja se moli svake večeri u 20.15 sati od sada će se svakog utorka i svakoga petka prikazivati i moliti za Hrvate iz Bosne i Hercegovine, stradalnike Domovinskog rata, rasute po cijelom svijetu kao i one koji su ostali na svojim ognjištima i gdje često proživljavaju mnoge teškoće i nepravde. U prvom redu krunica će se moliti za Hrvate iz Banjolučke biskupije koja je najviše stradala u Domovinskom ratu.

Ovu prvu molitvu krunice u utorak 8. siječnja molili su voditelji i članovi Udruge „Nazaret“ koja okuplja prognane Hrvate iz Banje Luke i banjolučkog kraja. Bili su to bračni par Jacinta i Vinko Laštro, Valerija i Ivica Marić, te Ljiljana Kuljanac i Antonija Šalić. I u buduće ovu krunicu dva puta tjedno na Radio Mariji predmolit će uglavnom prognani Banjolučani koji žive u Zagrebu i okolici.

Prije molitve krunice svim slušateljima Radio Marije uputio je iz bolnice svoju poruku banjolučki biskup Franjo Komarica koji se ovih dana nalazio na liječenju u KBC-u Rebro u Zagrebu. Biskupovu poruku donosimo u cijelosti:

„Dragi slušatelji Radio Marije! Našoj javnosti, osobito katoličkoj, dobro je poznata tragična situacija Banjolučke biskupije koja je od svih biskupija u BiH tijekom Domovinskoga rata najteže stradala. Od oko 125.000 predratnih katolika danas je u njoj tek oko 30.000 s tendencijom daljnjeg smanjivanja. U entitetu RS-a (koji obuhvaća dvije trećine biskupije) od oko 70.000 predratnih katolika sada ih ima tek oko 4000 i to uglavnom starijih koji svake godine izumiru. Svi naši dosadašnji mnogobrojni pokušaji da se omogući održivi povratak svih onih koji su to željeli i žele, nailazili su i kontinuirano nailaze na ogromne poteškoće i opstrukcije od raznih političkih međunarodnih i domaćih ‘mahera’, osobito od strane entitetske vlasti RS. Obraćali smo se mnogo puta na razne političare, na razne organizacije i institucije, ali nažalost dosada niodakle nije stigla za obespravljene katolike Hrvate učinkovitija pomoć, ni politička, ni pravna, ni materijalna. U našim nastojanjima oko pravde i temeljnih ljudskih prava, također i za tamošnje mnogobrojne obespravljene katolike Hrvate, odlučili smo upotrijebiti još jedno prokušano sredstvo, a to je zajednička akcija molitve krunice koja će se svakoga utorka i petka u 20.15 sati moliti na Radio Mariji i to na ove nakane:

Za obespravljene i prognane katolike Banjolučke biskupije i ostalih biskupija u BiH, za sretan i održivi povratak onih koji se žele vratiti na svoja ognjišta, kao i za one koji su do sada uspjeli ostati na svojim vjekovnim ognjištima i sačuvali plamen Kristova Evanđelja i vjernost Gospi i Kristovu Namjesniku – Papi, da im to i dalje uspijeva.

Vjerujemo da će ta molitva ujediniti oko drage Gospe, Pomoćnice kršćana, brojne naše vjernike raspršene diljem Republike Hrvatske i raštrkane po cijelome svijetu jer će se vjerujem, mnogi od njih sigurno pridružiti toj molitvi na spomenute nakane. Gospa neka nas sve usliši i preporuči svome Sinu.“

Na kraju ove prve molitve krunice na gore spomenute nakane, a tako će biti i u buduće svakog utorka i petka, zazvan je i zagovor bl. Ivana Merza molitvom njegovih litanija. On je rođeni Banjolučanin koji je kao prvi blaženik iz Bosne i Hercegovine uzdignut na oltar 2003. Molitvom njegovih litanija zazvan je da uz Gospu i on svojim zagovorom pomogne svojoj prvoj domovini u kojoj je rođen i odrastao.