Budi dio naše mreže
Izbornik

Započele biblijske tribine izv. prof. dr. Ivice Čatića

Osijek (IKA/TU)

Četvrti ciklus biblijskih tribina u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“, a prvi pod vodstvom izv. prof. dr. Ivice Čatića započeo je u utorak, 15. listopada u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek.

Zbog opravdane odsutnosti predstojnika Instituta mons. dr. Vladimira Dugalića, prisutne je pozdravila tajnica Instituta Martina Kuveždanin, dipl. theol. te je predstavila ovogodišnjeg voditelja tribina, izv. prof. dr. Čatića, profesora Svetog pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i župnika u Rumi. Tijekom predstavljanja posebno je istaknuta mrežna stranica koju prof. Čatić uređuje – www.sveto-pismo.net, a kojoj je cilj promicanje biblijske kulture i pastorala.

Predavač je prisutnima predstavio svoje iskustvo rada s biblijskim zajednicama, a zatim započeo izlaganje na temu „Prvi izvještaj o stvaranju čovjeka (Post 1,1-2,4a)“. Istaknuo je kako biblijska prapovijest odnosno prvih jedanaest poglavlja Knjige Postanka jest temelj za razumijevanje biblijskog poimanja čovjeka, povijesti te njihova odnosa prema Bogu. „Dok govore o postanku svijeta, ovi redci svemu daju još jedno dublje značenje“, rekao je prof. Čatić i pojasnio da to „nisu ni mitovi, a ni povijest u znanstvenom smislu, nego panorama ljudske situacije, opis konstanti svijeta u kojima i sami živimo, izražen posebnim jezikom.“

Govoreći o stvaranju, predavač je naglasio kako se radi o jednoj vrsti hvalospjeva „koji slavi Boga koji sve stvara. Pošto sve stvara, cjelokupna stvarnost proizlazi iz Njegove ruke, sve što za čovjeka jest – što on može pojmiti kao dio postojanja – ima svoj izvor u Njemu. Bez Njega za čovjeka ne bi bilo ničega. Biblija zato počinje hvalom Bogu kao jedinom Gospodaru svega – to je temeljni stav, ključ za čitanje Biblije i otkriva nam Nedokučivog Boga, Apsolutnog u simfoniji stvarnosti.“

Iako je čovjek vrhunac Stvaranja, jer je posljednji u nizu stvorenih bića i biće koje je najbliže Bogu jer je stvoren na sliku Božju, ipak ne predstavlja zaključak Stvaranja, naglasio je predavač. Iza čovjeka još slijedi ustanova sedmog dana. „Sedmi dan posljednje je djelo u Stvaranju, k tome je blagoslovljen te, za razliku od čovjeka, još i posvećen. Čovjek dakle, iako vrhunac stvorenja, ipak nije apsolutno mjerilo stvorenog svijeta jer „ispod“ sebe ima kao temeljni preduvjet života svjetlost i red, a sada i „iznad“ sebe dobiva sedmi dan koja ga natkriljuje“, pojasnio je prof. Čatić i najavio nastavak izlaganja na sljedećoj tribini.