Budi dio naše mreže
Izbornik

Započele prijave za 5. planinarski križni put Hvarske biskupije

Hvar (IKA)

Hvarska biskupija i ove godine organizira Planinarski križni put koji će se od 29. do 30. ožujka održati na otoku Hvaru.

To će biti 5. planinarski križni put na kojem će sudjelovati vjernici sa sva tri biskupijskoga otoka: Brača, Hvara i Visa, poslije prošlogodišnjega koji je 16. i 17. ožujka održan na Braču. U nedjelju 10. ožujka započele su i službeno prijave zainteresiranih za sudjelovanje u ovoj korizmenoj pobožnosti. Oni koji planiraju sudjelovati pozivaju se da se najkasnije do nedjelje 24. ožujka jave svojim župnicima radi evidencije, osobito hodočasnici s Brača i Visa kako bi im se na otoku Hvaru pravovremeno osigurao smještaj. Od svojih župnika moći će dobiti i detaljnije informacije o Planinarskom križnom putu te iznosu kotizacije kojom će se pokriti organizacijski troškovi.

Biskupijski križni put bit će održan na relaciji Brusje – Velo Grablje – Malo Grablje – Milna – Hvar, a sudionici bi u cjelodnevnoj pobožnosti trebali prijeći put dug oko 18 kilometara. Program dvodnevne pobožnosti započet će u petak 29. ožujka molitvenim bdjenjem u 20 sati u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, a završit u subotu 30. ožujka misnim slavljem koje će oko 17 sati u katedrali predvoditi hvarski biskup Petar Palić.

Iz župnoga ureda u Hvaru pozivaju župljane da ponude smještaj hodočasnicima koji će sudjelovati u toj pobožnosti. Napominju župljanima da je potrebno što prije ponuditi smještaj kako bi se prema potrebi uključile i druge župe u osiguravanje prihvata hodočasnika. Do sada je osiguran smještaj za 135 osoba, a pozivaju se i vjernici iz obližnjih župa u Milni, Brusju i Velome Grablju da se uključe u ponudu svojih smještajnih jedinica hodočasnicima.

Ujedno pozivaju zainteresirane da se prijave kao volonteri 27. i 28. ožujka za prihvat pića i kolača za biskupijski križni put te volontersku pomoć na dane njegova održavanja. S tim ciljem u hvarskoj katedrali i župnome uredu nalaze se liste za upis volontera.

Ovogodišnji križni put bit će održan pod geslom „Mi smo upoznali ljubav i povjerovali joj”. U korizmenoj pobožnosti očekuje se sudjelovanje nekoliko stotina vjernika sa sva tri otoka Hvarske biskupije.