Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo 5. Planinarski križni put Hvarske biskupije

Hvar (IKA)

Pod geslom „Mi smo upoznali ljubav i povjerovali joj“ u župi Brusje na otoku Hvaru u subotu ujutro 30. ožujka s pjesmama i molitvama u župnoj Crkvi sv. Jurja započeo je 5. Planinarski križni put vjernika sa sva tri otoka Hvarske biskupije: Brača, Hvar i Visa.

Na Kižnom putu samo s Brača i Visa sudjeluje oko 450 hodočasnika, a veliki broj ih je i s Hvara. S njima su i svećenici sa sva tri otoka, a sve predvodi biskupski vikar za Brač te hvarski dekan i župnik Supetra i Selaca don Toni Plenković.

Put je dug oko 18 km. Prva postaja Križnog puta bila je u župnoj crkvi sv. Jurja u Brusju, gdje je hodočasnicima upute dao don Toni Plenković. Župnik Brusja i Velog Grablja don Ivan Jurin kratko je predstavio povijest i pozitivno govorio o sadašnjosti župe Brusje. Osobito je istaknuo djela Ive Dulčića u župnoj crkvi i napomenuo kako je veliki umjetnik rođen u Brusju. Između ostalih, otpjevana je i prelijepa himna sv. Jurja. Potom je hodočasnike blagoslovio generalni vikar i župnik Jelse don Stanko Jerčić.

Pred sam polazak don Toni Plenković molio je govoreći: „Isuse, danas idemo za Tvojim križem, znajući da je to i naš put. Jedna sigurnost nas prosvjetljuje: put ne završava na križu nego ide dalje. Ide u kraljevstvo života. Ide u eksploziju radosti koju nam nitko više neće moći oteti.

Gospodine, mi dobro znamo da je lako osuđivati, lako se nabacivati kamenjem, kamenjem osude i klevete. Znamo biti jako opaki jedni prema drugima. Ali Ti si, Gospodine, izabrao biti na strani pobjeđenih. Na stranih onih koji su slabi, poniženi i osuđeni. Pomozi nam da upoznamo Tebe – Ljubav. Pomozi nam da nikada ne postanemo krvnici nedužne braće i sestara. Pomozi nam da se hrabro zauzmemo za obranu slabih. Pomozi nam da odbacimo Pilatovu vodu koja ne pere ruke nego ih kalja krvlju nedužnih“.

Sljedeće postaje su „Gospino“ kraj Brusja, Bruško poje, Crkva sv. Dominika, Križ iznad Velog Grablja, župna Crkva sv. Kuzme i Damjana u Velom Grablju, Crkva sv. Teodora u Malom Grablju, Crkva Kraljice Mira u Milni. Poslije ove postaje hodočasnici će imati malo duži odmor i ručak. Potom slijede postaje: župna Crkva sv. Teodora u Milni, na žalu u Maloj Milni, Crkva sv. Mandaline te franjevačka Crkva Gospe od Milosti u Hvaru, Crkva sv. Ivana Krstitelja i Antuna Opata sestara benediktinki i, konačno, hvarska katedrala u kojoj će hvarski biskup Petar Palić u subotu kasno popodne predvoditi euharistijsko slavlje.