Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo novi ciklus šalatskih „Vikenda u sjemeništu“

Zagreb (IKA)

Od petka 21. do nedjelje 23. listopada u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održan je u novoj pastoralnoj godini prvi ovogodišnji „Vikend u sjemeništu“.

Primjer je to „otvorenih vrata sjemeništa“, kada osnovnoškolci imaju priliku posjetiti tu drevnu ustanovu, provesti vrijeme sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima te pobliže upoznati način života u toj instituciji. Na susretu su sudjelovala šestorica dječaka: dvojica iz Varaždinske te četvorica iz Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Na prvom zajedničkom susretu okupljene dječake pozdravio je rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković, zaželjevši im srdačnu dobrodošlicu te potaknuvši ih da maksimalno iskoriste vrijeme i bogati sadržaj koji će pratiti njihov dvodnevni boravak u Sjemeništu. Sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč osmislio je program ‘Vikenda’ te vodio i usmjeravao „vikendaše“ tijekom čitavog susreta. U uvodnom nagovoru, nakon zajedničke molitve i zaziva Duha Svetoga, duhovnik je okupljenim dječacima pobliže opisao život u Sjemeništu, dnevni red i dužnosti sjemeništaraca, važnost duhovnog života, a uz to progovorio im je i o službama koje odgojitelji vrše u Sjemeništu. Kroz duhovit i opušten način vlč. Premelč je htio dječake upoznati sa bogatstvom i prilikama koje život u Sjemeništu pruža te ih je potaknuo da mogući dolazak u Sjemenište nakon osnovne škole promatraju kao svoju potencijalnu budućnost. Duhovnik je zatim „vikendaše“ proveo prostorima Sjemeništa kao i samim šalatskim kompleksom.

Nakon prvog susreta dječaci su imali priliku pristupiti sakramentu ispovijedi te su sudjelovali na večernjem euharistijskom slavlju u zajedništvu sa sjemeništarcima. Ostatak večeri „vikendaši“ su proveli u zajedničkoj molitvi listopadskih pobožnosti, individualnom razgovoru sa duhovnikom te sportskim igrama sa sjemenišnom zajednicom.

Subotnji dan je za „vikendaše“ započeo molitvenim razmatranjem Svetoga pisma – Lectio divina, u zajedništvu sa sjemeništarcima. Zatim ih je vlč. Premelč, tijekom prijepodnevnih sati, poveo u šetnju centrom Zagreba bogatom duhovnim i povijesnim sadržajem, a tijekom poslijepodneva svoje su vrijeme iskoristili za odmor, rekreaciju i sport.

Svečanim euharistijskim slavljem koje je u svečanoj dvorani Sjemeništa predvodio rektor Pavlaković u koncelebraciji s vlč. Premelčem proslavljen je spomendan sv. Ivana Pavla II., Velikog pape i prijatelja hrvatskoga naroda, a time je ujedno započela i Misijska akademija u šalatskom sjemeništu. Slavlje je pjevanjem pratio zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije, a na slavlju su sudjelovali i „vikendaši“ zajedno sa sjemeništarcima, djelatnicima i prijateljima Sjemeništa.

Tijekom slavlja preč. Pavlaković istaknuo je važnost života i svjedočanstva svetoga Pape za naš hrvatski narod, za mlade u Crkvi kao i za misijsko djelovanje i nasljedovanje Krista. Okupljenima je, između ostalog, poručio: „Priključimo se večeras ovom istinskom misionaru i „Božjem glasniku“. Neka nam njegov godišnji spomendan bude poticaj da po vjeri živimo te ljudima našega vremena pružamo razloge vjere i nade koja je u nama. Učimo od njega da je „dobro, slatko i spasonosno evangelizirati i onda kada nam izgleda da „sijemo u suzama“ (Ps 126, 6). Neka nas u tom zadatku prati zagovor svetoga Ivana Pavla II., čiji nutarnji polet i vatru nikakva sila nije mogla ugasiti. Pa ni onaj metak njegovoga ubojice Ali Agce, kojemu je od srca oprostio. Molimo, činimo i radimo da ljudi našega vremena osjete i u nama, kao što smo to doživjeli kod pape Wojtyle, osobiti žar, revnost i radost naše vjere i našega služenja. Neka se njegovim zagovorom i vatrom Duha Svetoga u ovo naše doba djelotvorno „naviješta Božje Kraljevstvo kako bi Crkva bila što čvršće usidrena u srcu svijeta“, zaključio je propovjednik.

Nakon misnog slavlja i prigodnog domjenka, „vikendaši“ su sudjelovali u Misijskoj akademiji povodom Svjetskog dana misija 2022. te na zajedničkom euharistijskom klanjanju upriličenom za tu prigodu.

Svojevrsna kruna „Vikenda u sjemeništu“ za dječake koji su sudjelovali na Susretu ostvarila se nedjeljnim hodočašćem u Župu bl. Ivana Merza u zagrebačko naselje Špansko gdje su, u zajedništvu sa sjemeništarcima, svojim ministriranjem imali udio u svečanom euharistijom slavlju koje je predvodio rektor šalatskog sjemeništa i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom Markom Čolakom i vlč. Premelčem.

Po povratku sa hodočašća, „vikendaši“ su, nakon sadržajem bogatog vikenda, ispunjena srca krenuli svojim domovima.