Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo Tjedan Laudato si'

Vatikan (IKA)

Otvarajući Tjedan Laudato si' nakon nedjeljne molitve Kraljice neba 16. svibnja papa Franjo istaknuo je važnost tih sedam dana kao prigode „da naučimo slušati vapaj Zemlje i siromašnih“ i sve pozvao na sudjelovanje, prenosi Vatican News.

Brojne su inicijative na programu u sklopu Tjedna koji završava 25. svibnja službenim pokretanjem Platforme inicijativā Laudato si’. Papa je zahvalio Dikasteriju za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, kao i brojnim organizacijama koje su pristupile inicijativi Tjedna Laudato si’. Cilj je Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, zajedno s Globalnim katoličkim klimatskim pokretom, Međunarodnim unijama generalnih poglavara i poglavarica, Međunarodnim Caritasom, Družbom Isusovom i franjevcima, odrediti crte zauzimanja tijekom sljedećih godina. Otkako je objavljena Papina enciklika o cjelovitoj Crkva i katolici u cijelom svijetu postigli su značajan napredak na njihovu putu ekološkoga obraćenja, ističu iz Dikasterija koji je prošle godine, u dogovoru s papom Franjom, u prigodi pete obljetnice enciklike, potaknuo Tjedan i Godinu posebne obljetnice Laudato si’.

Ovogodišnji Tjedan obilježit će završetak te Godine, pokazujući koliko su se u tom vremenu stvari promijenile. Međutim, put koji valja prijeći još je dug, a u ovom ključnom trenutku do kojega nas je dovela pandemija bolesti Covid-19, vrijeme je da ponudimo jasan plan za sljedeće desetljeće, istaknuto je u jednom priopćenju.

Tjedan Laudato si’ bit će također prilika za predstavljanje novoga sredstva koje će svima pomoći u sljedećim etapama njihova hoda. Riječ je o Platformi incijativa Laudato si’, kojoj će se moći pristupiti putem službene vatikanske web stranice Laudato si’, na adresi www.laudatosi.va. Cilj je platforme okupiti glavne crkvene partnere kroz razne akcije i događaje, širiti dalje ‘Evanđelje stvorenoga’ putem misijskoga poslanja, zazvati Duha Svetoga i zagovor Djevice Marije na katoličko zauzimanje oko brige o stvorenomu te uključiti kontemplativne redove u molitvu za to .

Kao i prošle godine, i ovogodišnji je Tjedan Laudato Si’ potaknuo Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, u suradnji posebno s Globalnim katoličkim pokretom za klimu koji podupire sudjelovanje na toj inicijativi više od 150 katoličkih partnera.

Ključne riječi:
Papa Tjedan Laudato si’