Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo Tjedan otvorenih vrata Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Povodom Tjedna otvorenih vrata, u programu Hrvatskoga katoličkog radija 22. ožujka gostovao je novi dekan KBF-a prof. dr. sc. Josip Šimunović.

Ističući kako je vrijeme obilježeno globalnom krizom, pandemijom, a u Hrvatskoj i potresima, dekan Šimunović podsjetio je da na Fakultetu studiraju i svećenički i redovnički kandidati, ali i laici. “Zato Fakultet ima posebno mjesto u stvaranju nove kulture i oblikovanja u stvaranju novoga vodstva Kristovim duhom.” Pritom je podsjetio i na riječi apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue, koji je na ovogodišnjem Danu fakulteta pozvao da svi na Fakultetu, i studenti i profesori, sve više ulaze u Isusov mentalitet i rastu u mudrosti križa te tako ostvaruju svoje poslanje u svijetu. Na pitanje ima li još zanimanja za studij teologije ili religiozne pedagogije, dekan Šimunović je potvrdio da ima, ali i da opada. Kako je rekao, “mnogi su čimbenici doveli do toga – ponajprije loše demografsko stanje i činjenica da malo vjeroučitelja zasad ide prema mirovini, dodavši: “ali na nama je da mijenjamo stanje”.

KBF letak / Facebook

Po riječima dekana Šimunovića, cilj Tjedna otvorenih vrata KBF-a je da se maturanti i potencijalni studenti pobliže upoznaju sa zgradom, s ljudima te sa studijskim programima. A programi koje nudi Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu uistinu su jedinstveni. To su filozofsko-teološki studij, ali i studij teološko-religijskih znanosti u čak pet smjerova. Nastavnički, odnosno vjeroučiteljski, zatim pastoralno-katehetski smjer, potom smjerovi Crkvena kulturna dobra, Kršćanski humanizam i ekonomski razvoj i Ekumenizam i međureligijski dijalog. Osim toga, na KBF-u se može studirati i crkvena glazba.

Tjedan otvorenih vrata KBF-a u Zagrebu započeo je 22. ožujka i trajat će do 26. ožujka. Studijski programi nastoje odgovoriti na konkretna pitanja čovjeka, našega društva i Crkve. Zato studentima omogućuju usvajanje širokog znanja i stjecanje konkretnih vještina koje im omogućuju rad na mnogim područjima u Crkvi i društvu.

Na pitanje što nakon završenog studija, dekan je potvrdio da je perspektiva uglavnom vezana uz vjeroučiteljski poziv ili rad u župnim zajednicama koji je uglavnom volonterski, a tek ponekad uz honorar. Opcija je i zapošljavanje u crkvenim institucijama, ali i izvan njih, s obzirom da se teolog može profilirati u svim područjima koja traže humanistički studij.

Fakultet ima ulogu u trajnoj formaciji svećenika (organizacijom Teološko-pastoralnog tjedna), a za odrasle tu su cjeloživotni programi, primjerice Teološko-katehetsko doškolovanje za vjerski odgoj djece predškolske dobi, Teološka kultura, Glazbena kultura i Kršćanska kultura. Kako je rekao dekan Šimunović, u svim programima nastoji se poštivati znanstvenost teologije, interdisciplinarnost i transdisciplinarnost, ali posebno se nastoji oko vjernosti Kristovom duhu.

Više o Fakultetu može se saznati na stranici Fakulteta.

Tjedan otvorenih vrata / Facebook