Budi dio naše mreže
Izbornik

Zapovjednik vatikanske žandarmerije podnio ostavku

Vatikan (IKA)

Papa Franjo prihvatio je ostavku zapovjednika Žandarmerijskih snaga Države Vatikanskoga Grada Domenica Gianija, priopćio je 14. listopada Tiskovni ured Svete Stolice. Njegova ostavka uslijedila je nakon što su u talijanskim medijima objavljene povjerljive odredbe o učincima nekih administrativnih ograničenja koja su nametnuta osoblju Svete Stolice.

Riječ je o mjerama protiv petero službenika koji su pod istragom i koji su suspendirani u akciji od 1. listopada, a bili su djelatnici Državnog tajništva i Vatikanskom financijsko-obavještajnog tijela. Već idućeg dana pojedini talijanski mediji objavili su povjerljive odredbe o ograničenjima koja su im nametnuta, među kojima je i ograničeni ulazak u Vatikan, a koje je potpisao upravo Giani. Time je, kako se navodi u priopćenju, nanesena šteta dostojanstvu spomenutih osoba i ugledu žandarmerije.

Kako bi se osigurao nesmetani tijek istraga koje su u tijeku a kojima koordinira promicatelj pravde i koju provode pripadnici žandarmerije, budući da je u ovome času nepoznat materijalni počinitelj koji je sa spomenutim odredbama – pridržanima za osoblje Žandarmerije i Papinske švicarske garde – izašao u javnost, Domenico Giani, premda ne snosi nikakvu osobnu odgovornost u toj stvari, podnio je ostavku Svetom Ocu iz ljubavi prema Crkvi i vjernosti Petrovom nasljedniku, ističe se u današnjem priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Prihvativši ostavku, Sveti Otac zadržao se u dugom razgovoru sa zapovjednikom Gianijem i izrazio mu zahvalnost za tu njegovu gestu, prepoznavši u njoj izraz slobode i institucionalne osjetljivosti, koja služi na čast zapovjedniku Gianiju i službi koju je s poniznošću i diskrecijom obavljao u službi Papi i Svetoj Stolici, dodaje se u priopćenju.

Papa Franjo podsjetio je i na dvadeset godina njegove neupitne vjernosti i odanosti i naglasio kako je, pružajući izvanredno svjedočenje u mnogim dijelovima svijeta, zapovjednik Giani znao graditi i jamčiti trajno ozračje nesputanosti i sigurnosti oko Svetog Oca.

Opraštajući se od Domenica Gianija Sveti Otac zahvalio mu je i na izuzetnoj stručnosti iskazanoj u obavljanju brojnih osjetljivih zadaća, također na međunarodnoj razini, kao i na razini neupitne profesionalnosti koju je uveo u Vatikansku žandarmeriju, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.