Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaređen novi kaldejski katolički nadbiskup Teherana

Dohuk (IKA)

Novi teheranski nadbiskup Kaldejske katoličke Crkve, 45-godišnji Imad Khoshaba Gargees zaređen je krajem prošlog tjedna, izvijestio je u ponedjeljak 13. studenoga Kathpress.

Obred ređenja obavljen je u nadbiskupovu rodnom gradu Dohuku u kurdskom području na sjeveru Iraka.

„Molim za Božju pomoć kako bismo mogli služiti našemu narodu bez ikakve diskriminacije. Svi smo braća“, rekao je novi teheranski nadbiskup, prenosi mrežni portal Rudaw iz Erbila.

Papa Franjo potvrdio je odluku Sinode Bagdadskog patrijarhata, koja je krajem rujna izabrala Gargeesa za nadbiskupa. Novi nadbiskup, stručnjak za crkveno pravo, služio je ranije između ostaloga kao katedralni župnik u Dohuku i ravnatelj tamošnjeg katehetskog instituta. Za biskupa su ga zaredili kaldejski patrijarh kardinal Louis Raphael Sako i bivši teheranski nadbiskup Ramzi Garmou.
Kaldejska katolička Crkva nastala je u 16. stoljeću iz krila Asirske Crkve istoka. Danas broji oko 500.000 vjernika diljem svijeta. Sjedište patrijarha je u Bagdadu.

U Teheranu živi tek nekoliko tisuća kaldejskih katolika, a većina njih živi u Sjedinjenim Američkim Državama, u zapadnoj Europi i u Australiji.
Na Bliskom istoku djeluju značajne kaldejske zajednice u Iraku, Siriji, Libanonu i Iranu.