Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaštitu maloljetnika treba uključiti u život Crkve na svjetskoj razini

Vatikan (IKA)

U Rimu je od 13. do 15. rujna održana 11. redovita plenarna skupština Papinske komisije za zaštitu maloljetnika. Kao i prijašnje, skupština je započela s radom iznošenjem svjedočanstva jedne osobe iz Brazila koja je proživjela svećeničko i obiteljsko zlostavljanje.

Članovi skupštine su prije početka radova sudjelovali na susretima koji su istaknuli izgradnju odnosa s različitim dikasterijima, savezima i uredima unutar Svete Stolice kao ključnim elementom u radu Komisije, kako bi se na svim razinama u Crkvi olakšao rad u korist zaštite maloljetnika.

Kao što se navodi u priopćenju na kraju radova Komisije, postoji stalna potreba da se kultura i poslanje zaštite maloljetnika sustavno uključe u život Crkve u cijelom svijetu. Papinska komisija se, i dalje u okviru tri radne skupine, zalaže za: dijalog sa žrtvama i preživjelima; obrazovanje i odgoj, te za smjernice i mjere za promicanje zaštite. Rad sa žrtvama i preživjelima nastavlja se kroz niz strategija usmjerenih na razvoj platformi putem kojih Crkva može poslušati njihov glas i uključiti ih u svoj život i poslanje.

Privremeni programi, nazvani „Savjetodavne ploče za preživjele“, djeluju na tri kontinenta i u pripremi je još jedan na četvrtom kontinentu. Članovi Komisije i dalje provode formaciju na različite načine i na različitim mjestima u svijetu, kao odgovor na zahtjeve biskupskih konferencija, pojedinih biskupija, instituta posvećenog života, apostolskih društava, crkvenih pokreta i udruga. Papinska komisija također priprema rasprave stručnjaka i konferencija za obrazovanje na najvišoj razini.

Rad na smjernicama i mjerama za promicanje zaštite maloljetnika doveo je do različitih inicijativa, među kojima i do razvoja i stalnog poboljšanja alata za provjeru. Osim toga, u skladu s nedavnim zakonodavstvom, pažnja je posvećena rastućem značenju pojma „ranjive odrasle osobe“. Uzimajući u obzir ovaj poseban trenutak u povijesti Crkve i 30. obljetnicu Povelje za prava djece, obnavljamo svoje čvrsto opredjeljenje za doprinos svijetu koji će biti siguran za maloljetnike i za ranjive osobe, ističe se u priopćenju Papinske komisije za zaštitu maloljetnika, izvijestio je Vatican News.