Budi dio naše mreže
Izbornik

Zatvorena Godina križevačkog Katedralnog zbora

Križevci (IKA)

Zahvalnim molebenom Presvetoj Bogorodici (pjevanim litanijama Majci Božjoj) koji su u subotu 22. veljače služili u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić i katedralni župnik o. Mihajlo Simunović zatvorena je Godina križevačkoga Katedralnog zbora u povodu 10. obljetnice njegova postojanja. Nakon marijanskoga bogoslužja, svečanost se nastavila u dvorani Pokreta fokolara u dvorištu katedrale i biskupske rezidencije.

Na početku su okupljeni minutom šutnje odali počast počasnom članu Katedralnog pjevačkog zbora i počasnom građaninu Križevaca maestru Vladimiru Kranjčeviću.

Protojerej stavrofor o. Mihajlo Simunović kazao je kako zbor pjeva svečane liturgije u katedrali za značajnije blagdane i svetkovine, odlazi na pozive drugima i hodočasti u Hrvatskoj i inozemstvu. Zahvalio je svim pjevačima, onima koji ih podupiru, posebno pjevačima članovima Hrvatskoga pjevačkog društva „Kalnik“ s kojima surađuju.

Mons. Stipić kazao je kako zbor obogaćuje katedralu, liturgiju, eparhiju, ali i duhovni i kulturni život ovog kraja. „Radujem se suradnji s vama, a posebnu zahvalnost iskazao bih dirigentu maestru Ozrenu Bogdanoviću koji je puno truda uložio sa svim pjevačima i župniku o. Mihajlu koji uvijek otvara vrata emocionalno, duhovno, svojim pristupom, otvorenošću, jednostavnošću i načinom kako pristupa ljudima“, rekao je mons. Stipić.

Dirigent Katedralnoga pjevačkog zbora Ozren Bogdanović podsjetio je na rad zbora kroz 10 godina: „Od Ukrajine, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine, Makedonije do Hrvatske: od Slavonije, preko Međimurja, Zagreba, Istre, Dalmacije, pa sve prema Dubrovniku. Sve smo to obišli zahvaljujući našoj dobroj volji, onima koji su prepoznavali naš rad i zahvaljujući dobrim ljudima koji su svojim doprinosom željeli pomoći zboru da svoja putovanja ostvari, a ujedno se s nama i družiti. Da nije bilo svih vas, ne bi bilo ni nas. Uvijek imamo kome pjevati, dragome Bogu na liturgiji i pred vama. Ja volim reći: Katedralnom zboru misija je pjevati Bogu na slavu, a ljudima na radost i veselje. Nadam se da smo to u ovih 10 godina ostvarili”. Bogdanović je zahvalio svima na suradnji i pomoći.

Nakon prigodnih govora upriličena je projekcija fotografija kao podsjetnik na desetogodišnji rad te kratki nastup zbora.