Budi dio naše mreže
Izbornik

Zatvoreno 61. međunarodno vojno hodočašće u Lurd

Lurd (IKA)

Gašenjem svijeće, simbola 61. međunarodnoga vojnog hodočašća (P.M.I.), u marijanskom svetištu u Lurdu u nedjelju 19. svibnja zatvoreno je hodočašće na kojemu su u organizaciji Vojnog ordinarijata po 27. puta sudjelovali Hrvatska vojska, policija i hrvatski branitelji.

Svečanost zatvaranja održana je u popodnevnim satima u bazilici Sv. Pio X. Ove godine organizatori su bili Republika Poljska i Luxembourg.

Vojne postrojbe svih zemalja sudionica noseći zastave, uz pratnju vojnih orkestara u svečanom postroju ušli su u baziliku i okupili se oko središnjeg oltara. Za njima su ušli svi biskupi predvođeni biskupom domaćinom Antoineom de Romanetom. Biskup de Romanet izrazio je nadu da su hodočasnici pronašli traženi mir; pozvao ih na zahvalnost za primljene milosti, zaželio da se i sljedeće godine radi izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lurdu. Potom je simboličnim gašenjem svijeće zatvoreno 61. međunarodno vojno hodočašće.

Istoga dana održan je tradicionalni prijem u Hotelu Christina. Na domjenku su, uz hrvatsko izaslanstvo, bili prisutni vojni biskup u Slovačkoj František Rabek, vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, vojni biskup u Francuskoj Antoine de Romanet, direktor međunarodnog vojnog hodočašća Arnault Berrone, predstavnici AMI-a na čelu s predsjednikom AMI-a viceadmiralom Matthieuom Borsboomom, bosanskohercegovačko izaslanstvo s pukovnikom Marinkom Romićem, francuska žandarmerija, izaslanstvo Nizozemske, Njemačke, Poljske i Portugala. Vojni biskup Jure Bogdan i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević pozdravili su uzvanike i uputili prigodnu riječ. Domjenak je nastavljen uz zajedničko druženje.