Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjeti i jubileji sestara milosrdnica na Veliku Gospu

Zagreb (IKA)

Uoči Velike Gospe uz svečanu večernju časoslova, dvije postulantice Ines Meštrović (Provincije Bezgrješnog Začeća BDM, Zagreb) i Cecilija Bašić (Provincije Navještenja Gospodinova Split) započele su kanonski novicijat. Na samu Veliku Gospu, 15. kolovoza, svečanom jutarnjom liturgijom i misom u crkvi Sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu milosrdnice su slavile svoje jubileje počevši od 60, 50, 25 godina zavjeta, a s. Ivana Mikotić i s. Klara Ešegović obnovile su svoje privremene zavjete na daljnje dvije godine.

Euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi predvodio je, uz koncelebraciju četvorice svećenika, o. Zvonko Martić, OCD. Nazočno mnoštvo vjernika i sestara nakon procesije pozdravio je rektor crkve vlč. Marijan Pavlenić.

Vrhunac slavlja bila je svečana misa u 10 sati u kojoj je svoje prve zavjete položila s. Marta Marija Šutalo, a doživotne zavjete s. Viktorija Marjanović.

Sestre Viktorija i Marta Marija

U uvodu u misno slavlje o. Zvonko objasnio je da dvije mlade redovnice idu Kristu ususret – jedna na zaruke (privremene zavjete), a druga na vjenčanje (doživotne zavjete). Tu je misao nastavio i u propovijedi pozvavši ih da uvijek i svuda donose radost svjedočeći Božju ljubav.

Biti sjedinjene s Kristom znači prihvaćati svoje zavjete. To je put ljubavi koji mnogi ne razumiju, ali on upućuje na Božje vrednote. To znači: slušati Boga čistim srcem i slobodnim rukama”, rekao je o. Zvonko te nakon obraćanja pojedinačno svakoj od zavjetovanica istaknuo: “Redovnička zavjetovanja su znak vječnoga života.”

U tom duhu ih je ohrabrio da budu snažne i u poteškoćama jer je Isus taj koji daje snage. “Današnjem svijetu najviše treba svjedočiti ljubav i nadu da ljubav uvijek pobjeđuje.”

Uslijedio je obred polaganja zavjeta pri čemu je s. Marta Marija svoje privremene zavjete, na tri godine, položila u ruke provincijalne glavarice s. M. Elizabete Peršić, a s. Viktorija vječne zavjete položila je pred vrhovnom poglavaricom s. M. Miroslavom Bradica.

Svečano slavlje nastavilo se za obiteljskim stolom uz pjesmu i pratnju tamburaškog sastava sestara milosrdnica pod vodstvom s. Mirjane Turković.

Tamburaški sastav sestara milosrdnica pod vodstvom s. Mirjane Turković

Ulazak u novicijat

Ključne riječi:
jubileji sestre milosrdnice zavjeti