Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetna misa na čast Gospe Žalosne u Gornjoj Dubici

Gornja Dubica (IKA)

U župi Gornja Dubica u nedjelju 15. rujna slavljena je zavjetna misa u čast Mariji od sedam žalosti. Godinama se župljani Gornje Dubice s ostalim vjernicima Podvučjačkog kraja zavjetuju Gospi Žalosnoj u Gornjoj Dubici.

I ove godine su se za ovu zavjetnu proslavu pripremali trodnevnicom koju su predvodili fra Anto Zrakić, župnik u Potočanima, vlč. Jakov Filipović, dekan Doborskog dekanata i župnik u Odžaku, i fra Blažan Lipovac, župni vikar u Dubici. Središnju zavjetnu misu na blagdan Gospe Žalosne u crkvi Sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, ispunjenom vjernicima Doborskog dekanata i Podvučjaka, predvodio je fra Bono Kovačević, župnik župe bl. Alojzija Stepinca iz Orašja. Uz župnika u Dubici, fra Jozu Puškarića, te dekana vlč. Jakova Filipovića, s fra Bonom Kovačevićem koncelebrirali je još osam svećenika iz Doborskog dekanata i Franjevačkog samostana Plehan.

U nastojanju da vjernicima približi povijesni razvoj štovanja Gospe Žalosne, fra Bono Kovačević je u homiliji istaknuo blizinu Marijinog iskustva bogomajčinstva svakom majčinstvu u ljudskom rodu. Upravo iz te blizine proizlazi i poimanje Blažene Djevice Marije kao Nebeske Majke svega čovječanstva. Njezino iskustvo bogomajčinstva, osobito u pogledu majčinske brige i žalosti zbog sudbine koja je zadesila njezino čedo, još je intenzivnije upravo zbog činjenice da je njezin jedinoređeni Sin zapravo Sin Božji, pravednik koji ničim nije povrijedio nijedno stvorenje, a njegova sudbina kao i njezina žalost naviješteni su još od starozavjetnih proroka. Činjenica da je takva sudbina zadesila njezino Čedo upravo za spasenje svega svijeta ne ostavlja ni nju ravnodušnom prema svima koji se utječu njezinu zagovoru. Fra Bono upravo u toj činjenici prepoznaje snagu križa po kojem su čitavom svijetu otvorena vrata spasenja, i krunice koja je najočitiji izraz predanja zagovoru Nebeske Majke. Fra Bono Kovačević, pozivajući se na tu snagu, pozvao je vjernike „da se odvaže kršćanski kročiti kroz život i svjedočiti snagu koja nam je darovana Kristovom mukom i smrću na križu, a koje Krist prihvaća da bi spasio svakog čovjeka“. Ta muka i smrt najveći su uzročnici boli i žalosti Marije, i zato nam je ona bliska suradnica i sugovornicama u svim životnim nedaćama koje u nama izazivaju nesnošljiv bol i žalost. Snaga križa i utjecanje zagovoru Blažene Djevice Marije u molitvi krunice trebaju biti naše oružje u današnjim nastojanjima življenja evanđelja, poručio je fra Bono.