Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetna misa u Svilaju

Svilaj (IKA)

Zavjetnu misu u čast Imena Marijina predvodio je u ponedjeljak 12. travnja u istoimenoj župi u Svilaju u Bosanskoj Posavini domaći župnik fra Mladen Jozić.

Zavjetna misa Gospi u toj se župi slavi od 12. rujna prošle godine, kada se u župi slavi blagdan Imena Marijina i patron župe. Tada je učinjen zavjet da se toga dana posebno moli za sve obitelji župe, kako one koji su se vratili i tu stalno žive tako i one diljem svijeta koji su iz raznoraznih razloga napose u vrijeme posljednjega rata morali otići iz rodnoga kraja.

U homiliji fra Mladen je pozvao svoje župljane da svakoga dana zajedno u obitelji mole krunicu, mole Marijin zagovor da ih osnaži u vjeri i učvrsti njihovo obiteljsko zajedništvo. Zamolio ih je i da mole kako za održivi povratak tako i za sve one koji promišljaju o povratku u taj svoj pitomi rodni kraj.

I tom je prigodom zahvalio svojim župljanima na svakoj duhovnoj i materijalnoj pomoći te svoju crkvu i župnu kuću postupno uređuju iznutra kako bi u skoro vrijeme mogla biti posvećena. Pri kraju mise slijedila je procesija oko crkve s Gospinim kipom i svijećama uz marijanske pjesme. Pjevao je župni zbor, a slavlje je završeno svečanim blagoslovom.

U toj je župi prije posljednjega rata živjelo više od 3000 Hrvata katolika. Do danas ih se vratilo i u 345 obiteljskih kuća stalno živi njih tek 820. Ohrabrujuće je da su mnogi, koji su izbjegli i žive u inozemstvu, obnovili svoje kuće te prigodno, a napose za veće blagdane dolaze u svoj rodni kraj.