Budi dio naše mreže
Izbornik

Završen 43. međunarodni simpozij profesora filozofije i teologije u Sarajevu

Sarajevo (IKA)

Drugi dan 43. međunarodnoga simpozija profesora filozofije i teologije hrvatskoga govornog područja u Sarajevu, 25. travnja, nakon pozdrava pozdrava dekana Franjevačke teologije dr. Danimira Pezera nastavljen je predavanjem doc. dr. Andree Filić sa zagrebačkoga KBF-a.

Doc. dr. Filić govorila je o „Šagi-Bunićevu doprinosu osvjetljivanju kristološke problematike između Efeškog (431.) i Kalcedonskog (451.) koncila. Percepcija i recepcija rezultata njegovih istraživanja u djelima inozemnih autora“. O 20. obljetnici smrti Šagi-Bunića, prikazala je njegov život i veliki doprinos otačkoj teologiji, posebno zbog činjenice da su se neki najpoznatiji otački teolozi služili znanstvenim otkrićima Šagi-Bunića.

Predavanje „Guardinijev doprinos kršćanskoj antropologiji u mišljenju dijalektičkog jedinstva čovjeka“ održao je doc. dr. sc. Davor Šimunec, profesor dogamtske teologije na zagrebačkome KBF-u.

Nakon kratke stanke, sudionike skupa pozdravio je i provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, zaželjevši dobrodošlicu u franjevačko zdanje na Nedžarićima.

Posljednje predavanje „Zlo nasilja i etika otpora“ održala je izv. prof. dr. Zorica Maros s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu. Sva tri predavanja izazvala su plodnu raspravu, nakon koje je i završen 43. po redu simpozij profesora filozofije i teologije, koji je ove godine na Franjevačkoj teologiji u Nedžarićima u organizaciji zagrebačkoga KBF i u suorganizaciji sarajevskoga KBF-a i Franjevačke teologije iz Sarajeva okupio profesore iz Rijeke, Zadra, Zagreba, Đakova i Sarajeva.