Budi dio naše mreže
Izbornik

Završena treća sezona Salesianinih odgojnih večeri

Rijeka (IKA)

Treća godina održavanja Salesianinih odgojnih večeri, besplatnih tematskih susreta za roditelje i odgojitelje, završila je u srijedu, 22. svibnja 2024., susretom u Rijeci.

Pred stotinjak riječkih roditelja u prostorima Salezijanske klasične gimnazije, psihologinja iz riječkog Savjetovališta za mlade Sanja Ćosić, teolog i logoterapeut te zamjenik ravnatelja OŠ Lotrščak Martin Kajtazi i voditelj oratorija u Rijeci te direktor izdavačke kuće „Salesiana“ don Mihovil Kurkut, SDB, razgovarali su o temi „Kako odgajati djevojke, a kako dečke?“.

Sudionici su objašnjavali koja je razlika u odgoju djevojaka i dječaka, koji su najveći izazovi koje suvremeno društvo stavlja pred roditelje, a tiču se odgoja djevojaka i dječaka te kako se tim izazovima oduprijeti. Psihologinja Ćosić istaknula je da je izuzetno važno prepoznati karakterne osobine djeteta te da pristup roditelja i odgajatelja uvijek treba biti individualan. Kajtazi koji trenutno piše doktorski rad na temu komplementarnosti spolova, u svom je izlaganju istaknuo brojne primjere uspješnog rada s dječacima. Don Mihovil je naglasio važnost prisutnosti roditelja i provođenja kvalitetnog vremena s djecom. „Kada me roditelji pitaju što da rade sa svojom djecom kažem im da ne trebaju raditi ništa, nego da trebaju biti s njima“, istaknuo je.

„Jako smo zadovoljni trećom sezonom Salesianinih odgojnih večeri, pogotovo zato što smo uspjeli po prvi put posjetiti Osijek i što smo se vratili u Rijeku i Split. Drago nam je da su roditelji i odgojitelji prepoznali vrijednost naših susreta i što se gotovo na svakom susretu traži mjesto više“, poručili su organizatori te rekli da su već počeli planirati iduću sezonu.