Budi dio naše mreže
Izbornik

Završila ovogodišnja temeljna formacija animatora mladih Varaždinske biskupije

Ivanec (IKA)

U župi sv. Marije Magdalene u Ivancu u nedjelju, 5. srpnja održan je posljednji, peti susret temeljne formacije animatora u sklopu programa „Mladi za mlade“, a u organizaciji Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije i Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Temeljnu formaciju animatora pohađalo je 19 mladih iz 11 župa Varaždinske biskupije, a program su vodili animatori instruktori – Mateja Marčun, koja je ujedno koordinatorica formacije u Varaždinskoj biskupiji, Petra Herceg, Manda Zrno, pomoćni animatori Lea Miloš i Luka Herceg te Iva Vrabac, voditeljica programa temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ ispred Ureda za mlade HBK.

Svaki od vikend-susreta odvijao se u drugoj župi. Prvi domaćin bila je župa sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, zatim župa Uznesenja BDM u Molvama, župa sv. Marije Magdalene u Knegincu, župa bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici te već spomenuti domaćin 5. vikenda župa Ivanec.

Svih pet susreta mlade je pratio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec te tajnica biskupijskog Ureda za pastoral mladih Marta Kranjčec. Kroz bogat program koji se provodio pet vikenda mladi su učili što to animacija jest, koga i kako animirati, kakav bi identitet animator trebao imati, koja su to područja djelovanja i uloge animatora. Nadalje, mladi su učili koje sve sposobnosti animator treba posjedovati za rad u skupinama te koja je duhovna dimenzija animatora.
Posljednjeg 5. vikenda mladi su obrađivali problematiku duhovne dimenzije animatora. Svoju jednodnevnu formaciju završili su večernjom misom koju je predvodio župni vikar Mišel Kovačević. Animatori su sudjelovali u pjevanju i čitanju na misi, napisali molitve vjernika, a Luka Herceg i Melani Košić posvjedočili su i što Isus Spasitelj znači za njih osobno.
Nakon provedene evaluacije vikenda, povjerenik za mlade vlč. Tihomir Kosec podijelio je sudionicima zahvalnice i prigodne darove te su mladi zaokružili večer uz druženje.
Tako je Varaždinska biskupija postala bogatija za 19 mladih animatora koji se spremaju za rad u svojim župama i biskupiji. Oni će svoje školovanje završiti specijalizacijom za animatore koja će se održati na Baškim Oštarijama od 27. srpnja do 3. kolovoza poslije koje će primiti certifikate o statusu animatora Ureda za mlade HBK.