Budi dio naše mreže
Izbornik

Završio peti Festival kršćanskog kazališta

Zagreb (IKA)

U Dvorani sv. Franje na zagrebačkom Svetom Duhu 26. svibnja zatvoren je peti Festival kršćanskog kazališta. Organizator Festivala je Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a izvršni organizator Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga. U četiri festivalska dana bogat program sadržavao je pet predstava, jedan oratorij, dvije večeri posvećene zaslužnim imenima hrvatske kulture, Rajmundu Kupareu i Vikiju Glovackom, a organizirana je i radionica za vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri. U programima je sudjelovalo više od sto trideset izvođača, a pratilo ih je gotovo petsto gledatelja.

Otvorivši festival u četvrtak 23. svibnja ravnatelj fra Vladimir Vidović naglasio je važnost kršćanskih utjecaja na cjelokupni razvoj zapadne kulture i umjetnosti te izrazio zahvale svima koji i danas malim, ali značajnim djelovanjima pridonose tome razvoju, uključujući i Ansambl Kolbe, kreativni tim festivala te suradnike Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskog.

Za mjuzikl „Svetac svega svijeta“ Nina Škrabea i Branka Barduna u izvedbi Ansambla Kolbe i režiji Roberta Boškovića, koji je uslijedio nakon otvaranja, tražila se ulaznica više, što je potvrdilo kvalitetu i veliko zanimanje publike za ovakvom vrstom programa. Ansambl je izvrsnom izvedbom, na čelu s Markom Dumančićem u ulozi sv. Antuna, osvojio publiku, prenijevši „preko rampe“ radost, ushit i duhovnost „sveca svega svijeta“.

„Večer u čast Rajmunda Kuparea“ održana je u petak 24. svibnja, a program je vodila prof. dr. Sanja Nikčević, ugostivši glumce Antoniju Šašo, Lidiju Kraljić i Davora Kovača te Slavka Nedića i Krešimira Tičića, koji su uz razgovor, glazbenim i dramskim isječcima predstavili Kupareovo djelo „Muka Kristova“. Poseban gost bio je o. Domagoj Augustin Polonščak iz Hrvatske dominikanske provincije, koji je istaknuo kako je Kupareo jedan od najuglednijih hrvatskih katoličkih mislilaca 20. st., dok je dr. Nikčević publici otkrila da izdavačka kuća Citadela Libri upravo priprema Kupareovu knjigu drama „Prebivao je među nama“, koja će uskoro izaći iz tiska i biti predstavljena javnosti.

Tijekom subotnjega jutra 25. svibnja održana je radionica „Dramske igre, vježbe i tehnike u nastavi katoličkoga vjeronauka“, pod vodstvom Nataše Roginek, vjeroučiteljice savjetnice i dramske pedagoginje. Polaznici su dobili potvrde o sudjelovanju i kroz anketne upitnike izrazili zadovoljstvo radionicom te stav kako naučeno drže korisnim i primjenjivim za svoj odgojni i obrazovni rad u vrtićima i školama. U subotu navečer program je otvorila predstava „Rita“ Dramske sekcije Videki KUD-a Marof, koju vodi već „stalni“ gost festivala, Tibor Martan. Patnje i milosti svete Rite prikazane su scenski dojmljivo uz kostime jarkih boja, od kojih svaka ima simboliku i navodi gledatelja na snažno promišljanje o svetičinom životu. Uslijedila je izvedba oratorija „Marija Pomoćnica“, skladatelja Brune Vlaheka. Oratorij je nastao prema dramskom tekstu Kristine Gavran, stihove je prilagodila Ksenija Sanjković, a izveli su ga članovi zborova i orkestra župe Marije Pomoćnice iz Zagreba, pod dirigentskim vodstvom Edija Vugrineca. Vlaheku ovo nije prvi oratorij posvećen Blaženoj Djevici Mariji jer je još 2015. godine na Pasionskoj baštini praizveden njegov oratorij „Stabat Mater“, no festivalski je program prvi put obogaćen klasičnim glazbenim djelom, što će se nastojati gajiti i u sljedećim godinama.

Posljednjega dana festivala, u nedjelju 26. svibnja, dvoranu sv. Franje do zadnjega su mjesta popunila djeca, koja su s nestrpljenjem iščekivala najavljene predstave. Dramska sekcija Mali prijatelji misija iz župe sv. Antuna Padovanskoga pod vodstvom s. Ljubice Bosilj oduševila je igrokazom „Sveci zdravoljupci“, koja na inovativni način kroz popularne plišane lutke „zdravoljupce“ predstavlja katoličke svetice i svece i poučava njihovim krepostima i vrlinama. Nakon predstave, mali su glumci podijelili publici i kartice s mislima i porukama svetaca „zdravoljubaca“, koje su sami izradili. Uslijedila je predstava „Zemlja Čudesa“ Nine Škrabea u režiji Klementine Škrabe i izvedbi Kazališta Škrabe.

Kreativno preoblikovana Carollowa priča, na pozornici je donijela šarenilo, humor, glazbu, ples i dramsku igru mladih i talentiranih glumaca i plesača Kazališta Škrabe, koje već niz godina djeluje u Jastrebarskom, stvarajući umjetnički relevantne produkcije, u kojima okuplja mlade umjetničke snage jaskanskoga kraja.

„Kazališna večer u spomen na Vikija Glovackog“ održana je u nedjelju navečer, a razgovor u kojem je poznati redatelj i prevoditelj Vladimir Gerić oživio uspomene na razdoblje prije Drugoga svjetskoga rata, kada su se pod vodstvom Vikija Glovackog u Dvorani sv. Franje održavale predstave i operete, vodio je fra Vladimir Vidović. Gerić se prisjetio i „gorkih“ ratnih dana, siromaštva, bijede i uličarenja, istaknuvši kako je samostanska dvorana i društvo „Malih križara“ bila za njega utočište, a nastupanje u Vikijevim predstavama, od koje je posebno istaknuo „Stražara Grašu“, utrlo mu je put za daljnje bavljenje kazalištem. Gerićeve je uspomene pratila video projekcija fotografija iz arhiva Samostana Svetoga Duha, koje također svjedoče o duhovnom i kazališnom životu župe i samostana u prvoj polovici 20. st, a programu su nazočile i dvije kćeri te nećak Vikija Glovackog.

Festival je zatvoren predstavom „Dvije majke“, koju su izveli članovi FRAMA-e iz Posušja. Uz dobru glumu i režiju koju potpisuje fra Jozo Hrkać, valja istaknuti da se radi o izvrsnom tekstu s. Ines Vujice.

Peti festival podržali su Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan Svetoga Duha, župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski pokrovitelji su Hrvatska katolička mreža, Bitno.net, Laudato, Radio Marija i Presscut.