Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano otvoren Peti festival kršćanskog kazališta

Zagreb (IKA)

Peti festival kršćanskog kazališta svečano je 23. svibnja otvoren u prepunoj Dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu. Publiku je pozdravio novi ravnatelj Festivala fra Vladimir Vidović, ujedno i glavni urednik Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, koji je od ove godine izvršni organizator Festivala.

Fra Vladimir pozdravio je nazočne, među kojima je bio i izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Dan Đaković i predstavnici slovenske Provincije sv. Josipa. Fra Vladimir zaželio je dobrodošlicu festivalskoj publici, istaknuvši kako se Festivalom kršćanskoga kazališta želi potaknuti i druge da stvaraju kazališna djela jer se trud i rad u službi istine i ljubavi uvijek isplati. „Evangelizirati kulturu u našem slučaju znači vratiti je njenim korijenima, vratiti joj smisao i središte. S obzirom da je europska kultura utemeljena na kršćanskoj kulturi, onda je riječ o reevangelizaciji. Trenutačno smo svjedoci obrnutog procesa, procesa razgradnje, dekristijanizacije, odricanja od svojih korijena, što rezultira krizom cijele zapadne civilizacije utemeljene na kršćanskim zasadama“, istaknuo je Vidović te na kraju zahvalio suradnicima Festivala i Veritasa, Ansamblu Kolbe, Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima franjevaca konventualaca te Minstarstvu kulture RH,  pozvavši prisutne na sve predstave i programe ovogodišnjega Festivala.

Uslijedila je izvedba mjuzikla Svetac svega svijeta Nine Škrabea i Branka Barduna u izvedbi Ansambla Kolbe. U ovome jedinstvenom projektu sudjeluju etablirana imena na području glazbene i dramske umjetnosti. Mjuzikl Svetac svega svijeta donosi glazbeno-scensko osvježenje duhovnog karaktera s ciljem širenja univerzalne poruke ljubavi namijenjene svima. Ansambl Kolbe okuplja mlade talentirane ljude koji u svoje slobodno vrijeme sudjeluju u kreiranju mjuzikala duhovne tematike. Ansambl je nastao pod okriljem Veritasa-Glasnika sv. Antuna Padovanskog iz Zagreba prije sedam godina te je od tada do danas producirao četiri vrhunska mjuzikla koji su izvedeni u kazalištima i drugim prostorima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Cjelokupni projekt je volonterski i predstavlja velik doprinos novoj evangelizaciji putem kazališne umjetnosti. Festivalska publika prepoznala je sve spomenute karakteristike ali i umjetničku vrijednost izvedbe te oduševljeno reagirala i ansambl nagradila višeminutnim, snažnim pljeskom.

Festivalski program nastavlja se u petak u 20 sati Večeri u čast Rajmunda Kuparea, hrvatskoga dominikanca, književnika, esejiste, pjesnika, dramatičara,  estetičara, sveučilišnog profesora i akademika, u sklopu koje će prof. dr. Sanja Nikčević ugostiti umjetnike koji će razgovorom te glazbenim i dramskim sadržajem predstaviti bogat Kupareov umjetnički opus. Tijekom subotnjega jutra održat će se radionica Dramske igre, vježbe i tehnike u nastavi katoličkoga vjeronauka, namijenjena vjeroučiteljima i odgojiteljima u vjeri, pod vodstvom Nataše Roginek. U subotu navečer program otvara predstava Rita Dramske sekcije Videki KUD-a Marof, a nastavlja ga izvedba oratorija Marija Pomoćnica, skladatelja Brune Vlaheka. Oratorij je nastao prema dramskom tekstu Kristine Gavran, dok je stihove prilagodila Ksenija Sanjković, a izvest će ga članovi zborova i orkestra Župe Marije Pomoćnice iz Zagreba, pod dirigentskim vodstvom Edija Vugrineca i u režiji Teje Agejev.

Posljednjega dana Festivala, u nedjelju u 10,30 sati, najmlađu će publiku uveseliti dvije predstave. Prva je igrokaz Sveci zdravoljupci, koji će izvesti dramska sekcija Mali prijatelji misija, te predstava Zemlja Čudesa Nine Škrabea u režiji Klementine Škrabe i izvedbi Kazališta Škrabe. Uoči posljednje izvedbe, održat će se program Sjećanje na Vikija Glovackog, koji će ugostiti redatelja Vladimira Gerića. Festival će u večernjim satima zatvoriti članovi FRAMA-e iz Posušja predstavom Dvije majke, nastalom prema tekstu s. Ines Vujice u režiji fra Joze Hrkaća.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, samostan Svetoga Duha, župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, bitno.net, Laudato, Radio Marija i Presscut.