Budi dio naše mreže
Izbornik

Završio Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Split (IKA)

Svečanim misnim slavljem i obnovom bračnih saveza u nedjelju 10. veljače, na Svjetski dan braka, završio je 10. jubilarni Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Uz nadbiskupijsko Bračno i obiteljsko savjetovalište, ove godine organizator je bila i župa sv. Mateja apostola na Ravnim njivama u Splitu.

Stoga je misno slavlje predvodio župnik don Jure Vrdoljak. Osvrćući se na evanđelje dana u kojemu Šimun na Gospodinovu riječ izvodi brod na pučinu, ponovno baca mreže i ostvaruje velik ulov, župnik je kazao kako je upravo to pouzdanje u Gospodina primjer koji pomaže ostvariti sreću bračnog i obiteljskog odnosa – žrtvovati sebe i usrećiti drugoga, ali ne na moj način nego onako kako je to Bog zamislio.

„Ni jedno bračno i obiteljsko zajedništvo ne može opstati bez Gospodina, bez onoga koji će usmjeravati vašu zajedničku plovidbu. U tom spoju božanskog i ljudskog, nebeskog i zemaljskog, događa se čudo – novi život. Ne bojte se i ne budite zapreka tom divnom Božjem planu“, istaknuo je Vrdoljak. Zamolio je bl. Alojzija Stepinca, čiji se spomendan obilježavao, „da nas zagovara kako bismo mogli na pučini života susresti Gospodina i na njegovu riječ baciti mreže da bi u našem narodu bilo puno više djece, sretnih obitelji i stabilnih brakova“.

Od 4. do 10. veljače nizom predavanja i svjedočanstva govorilo se o važnosti i svetosti braka, o problemima na koje nailaze bračni parovi, kao i o načinima na koji se poteškoće mogu nadići. U ponedjeljak 4. veljače bračni par Sandra i Zlatko Krznarić govorili su na temu „Tajna bračne sreće“, a u utorak 5. veljače bračni par Marija i Mijo Špar obradio je temu „Ne ‘šparajmo’ na ljubavi“. U srijedu 6. veljače mr. spec. Maja Jakšić održala je predavanje „Bračni dijalog – treba li nam prevoditelj?“. U četvrtak 7. veljače upriličeno je cjelodnevno klanjanje za obitelji i duhovna zvanja, a bračni par Marica i Luka Vujević održali su izlaganje „Ostvariti svoje snove zajedno“. U petak 8. veljače dr. don Boris Vidović razložio je temu „Povjerenje i nerazumijevanje u braku“, a u subotu 9. veljače bračni par Katarina i Mladen Matijaca govorili su na temu „Bračna ljubav kao predokus raja na zemlji“.