Budi dio naše mreže
Izbornik

Završna proslava Jubileja sv. Margarete Alacoque

Zagreb (IKA)

U petak 16. listopada završen je Jubilej svete Margarete Alacoque o spomenu 100. obljetnice njezina proglašenja svetom. U kapeli Corpus Domini uz sestre Pohođenja Marijina okupio se znatan broj vjernika u cjelodnevnoj adoraciji i na misnim slavljima.

Kod večernje svečane mise rektor Pavao Crnjac govorio je o duhovnosti sv. Margarete Alacoque. Ona je bila blizu Isusa kao sv. Ivan apostol koji je naslonio glavu na Isusove grudi, tako je sv. Margareti Isus pokazao svoje presveto Srce. Sv. Margareta živjela je u vremenu jansenizma koji tvrdi da su samo neki spašeni, a ona je širila poruku da Isusovo Srce poziva sve ljude i sve spašava. Sv. Margareta daje upute kako odgovoriti na taj poziv: otvoriti svoje srce, priznati se potrebnima spasenja jer smo grešnici, i prepustiti se Isusu u duh Psalma 37: „Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj, i on će sve voditi.“ A to znači posvetiti se Srcu Isusovu, ostati u njegovoj ljubavi, oblikovati se, izgrađivati svoju osobnost po liku Kristovu, hoditi za njim i slijediti ga. Sv. Margareta savjetuje kako bi trebao izgledati jedan dan sa Srcem Isusovim: ujutro posvetiti svoj dan, u svetoj misi prinijeti sebe Ocu što čini sveto Srce u euharistiji, da u sebi nadoknadite ono što biste željeli i htjeli u danu činiti. U svetoj pričesti prinijeti se Ocu i sjediniti s Isusom. U radu i dnevnim obvezama moliti Gospodina da pođe sa mnom i blagoslovi sve što činim. Navečer zahvaljivati za primljena dobra. U tom danu ne može se izostaviti križ, nevolje i teškoće, koje treba s Kristom živjeti u duhu zadovoljštine za propuste i grijehe, istaknuo je propovjednik.

Na završetku mise rektor Crnjac predstavio je životopis „Svete Margarete Alacoque i poruke Srca Isusova“, koji je objavljen u trećem dopunjenom izdanju. Životopis ima 64 stranice, od toga 25 stranica su slike u boji. U pet poglavlja iznesen je život svetice i zajednice Reda sestara Pohođenja Marijina, Poruke Srca Isusova za danas, Poziv Srca Isusova je univerzalan, Duhovnost Srca Isusova te u Dodatku povijest štovanja Srca Isusova među Hrvatima, doček relikvija sv. Margarete u Zagrebu i proslava 100. godine proglašenja svetom 13. svibnja ove godine.

U toj svečanoj prigodi rektor je podjelio i Pohvalnice dugogodišnjim lektorima, čitačima: Ivici Obad, Emi Špiljak, Anđelki Repalust, Nadi Dabo, Perini Bebić, Dragici Kolaković, Suzani Perić, Katarini Rafaeli i Slavenu Šarac. Poslije mise nastavljena je adoracija cijelu noć u kojoj se molilo za mir u svijetu, za poštovanje ljudskog života od začeća do prirodne smrti zajedno s Pokretom 40 dana za život, zatim molitva za naknadu za grijehe psovke i javnog kršenja Božjih zapovijedi. Adoraciju su predvodile sestre Pohođenja Marijina i skupina Klanjatelja euharistije iz Corpus Domini. Na misi je pjevao mješoviti zbor pod ravnanjem maestre Josipe Jurenec.

Završnoj proslavi jubileja prethodila je trodnevnica. Prvoga dana posebno je istaknuta misao Benedikta XV. kod kanonizacije da je život svete Margarete Alacoque „divna povijest“ jedne svete duše. U drugom danu prikazan je život sv. Margarete u samostanu Paray-le Monial u kojem je i umrla u 43. godini života. A u trećem danu izneseni su njezini mistični susreti sa Srcem Isusovim, posebno Velika obećanja.