Budi dio naše mreže
Izbornik

Završni sastanak koordinacijskog odbora za pripremu hodočašća u Lurd

Zagreb (IKA)

U Vojnom ordinarijatu u Zagrebu održan je u utorak 7. svibnja završni sastanak koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd.

Hodočašće će se održati od 14. do 21. svibnja u sklopu 61. međunarodnoga vojnog hodočašća pod geslom „Traži mir i za njim idi!“ Uz Vojni ordinarijat u organizaciju hodočašća uključeni su Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova. Također sudjeluju Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo pravosuđa – Uprava za zatvorski sustav, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Hrvatska vatrogasna zajednica i drugi.

U uvodnoj riječi glavni vikar don Marko Medo prenio je pozdrave vojnog ordinarija u RH Jure Bogdana, izvijestio je o provedenim pripremama za hodočašće te dao riječ ostalim pripadnicima koordinacijskog odbora.

Zapovjednik hodočašća brigadni general Mato Mikić pozvao je sve sudionike hodočašća da se na hodočašću pridržavaju uputa organizatora i predviđenih mjera sigurnosti te plana putovanja i programa boravka u Lurdu kako bi tamo dostojanstveno predstavljali hrvatski narod. O pripremama koje se provode u Ministarstvu unutarnjih poslova govorio je zamjenik ravnatelja MUP-a Jozo Šuker. Izvijestio je o posebnoj regulaciji prometa na zagrebačkom Sigetu pri polasku u Lurd i uputio hodočasnike da provjere valjanost dokumenata koje nose sa sobom.

U nastavku su predstavnici ministarstava, uprava i službi uključenih u hodočašće upoznati s dosadašnjim radom u pripremi hodočašća, brojem prijavljenih pripadnika oružanih snaga, policije, branitelja te djelatnika ministarstava, s prijevoznim i smještajnim kapacitetima, kao i posljednjim pripremama za hodočašće. Dogovorena su daljnja zaduženja vezana za provedbu hodočašća. Don Marko Medo zaključio je sastanak rekavši da je hodočašće u Lurd, kroz godine, izmijenilo živote mnogih pojedinaca koji su u Lurdu odlučili biti bolji i drugačiji ljudi te je izrazio želju da i ovo hodočašće donese mnoge duhovne plodove.

Hodočašće započinje u utorak 14. svibnja okupljanjem svih hodočasnika u Aleji Pomoraca na zagrebačkom Sigetu od 8 sati te misom u crkvi Sv. križa u 10 sati, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnog ordinarijata.

Ključne riječi:
hodočešće Lurd vo