Budi dio naše mreže
Izbornik

Zbor Afterlife Ft. Antunova srca iz Volodera pobjednici 9. festivala duhovne glazbe „Svjetlost dolazi“

Zadar (IKA)

Međunarodni 9. festival duhovne glazbe „Svjetlost dolazi“ Zadar 2021. održan je u petak 24. rujna u HNK Zadar. Nastupilo je ukupno trinaest izvođača iz raznih krajeva Hrvatske, jedan izvođač iz Strasbourga i jedan iz Stuttgarta.

Festival je bio natjecateljskog karaktera, dodijeljene su nagrade za najbolji tekst, glazbu, aranžman, nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i nagrada publike.

Nagradu publike osvojili su mladi iz zbora Afterlife Ft. Antunova srca iz Volodera, Sisačko-moslavačke županije i tako postali pobjednici festivala za skladbu „Obrati me“ autora teksta Kristijana Jalšića, autora glazbe Ivone Bunčić, Kristijana Jalšić i Marka Javorskog i autora aranžmana Kristijana Jalšića i Marka Javorskog.

Stručni žiri u sastavu od četiri člana: Nataša Pirc – skladateljica, voditeljica crkvenih zborova i učiteljica klavira, Martine Thomas -pjevačica jazz sastava Black Coffee, Davor Petrović – glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture, skladatelj, umjetnički voditelj i član brojnih klapa i ansambla (zadarski madrigalisti, klapa Intrade) i Saša Miočić – skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist, umjetnički ravnatelj festivala „Svjetlost dolazi“ Zadar i voditelj festivalskog benda donijeli su odluke o ostalim nagradama.

Nagradu za najbolji tekst dodijelili su izvođaču Mali put – Terezi, Fedri i Jošku Periću iz Splita za skladbu „Da budem tvoj“ autora teksta, glazbe i aranžmana Joška Perića.

Nagradu za najbolju glazbu osvojio je Filip Panza iz Zagreba za skladbu „Za tobom“ autora teksta i glazbe Filipa Panze, a aranžmana Renata Babića i Filipa Panze.

Nagradu za najbolji aranžman osvojio je Antonio Perutina iz Zagreba za skladbu „Ne brini“ autora teksta Antonia Perutina, autora glazbe Antonia Perutina i Dominika Lučić i autora aranžmana Dominika Lučića.

Nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija osvojila je Sonja Agata Bišćan iz Strasbourga za skladbu „Poput lahora“ autora teksta, glazbe i aranžmana Sonje Agate Bišćan.

Od ostalih izvođača nastupali su Juraj Repinac iz Bizovaca, Veronika Tandara iz Vođinca, SiŽeNe iz Rijeke, Martina Gučanin iz Stuttgarta, Sinjski slavuji iz Sina, Mario Plantak iz Hrašćine, Vedran Vegar iz Knina.

Izvođači su nastupali uz instrumentalne matrice uz prateće vokale, zadarske glazbenike Glorie i Renata Krizmana koji su profesionalno odradili svoj dio zadatka kao prateći vokali izvođačima.

Revijalni gost festivala bila je kantautorica Matia Čirjak iz Vrane kod Biograda na Moru. Izvodila je autorske skladbe „Najveći si“, „Kako je plakao“, „Kad vjera“ i poznate kršćanske uspješnice.

Voditelji festivalske večeri bili su Iva Rogić i Damir Granić. Inspicijent Mladenka Mašina, ton majstor Zoran Gugić, a light tehničar Mihovil Seko.

Pokrovitelji festivala bili su Grad Zadar, Zadarska županija, TZ grada Zadra, Općina Kukljica, Općina Kali, Općina Tkon.

Organizator festivala je udruga „Stihovi i Note“, ravnateljica festivala Vesna Benić, a umjetnički ravnatelj Saša Miočić.

Ravnateljica festivala Vesna Benić zahvalila je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji su poslali čestitku u povodu održavanja ovog međunarodnog devetog po redu Festivala duhovne glazbe „Svjetlost dolazi Zadar“ koja glasi: „Koristimo ovu prigodu čestitati Vama, članovima udruge te svim sudionicima festivala duhovne glazbe na ustrajnosti i kontinuitetu održavanja ove manifestacije, kojom se putem umjetnosti i glazbenog stvaralaštva povezuju mladi Hrvati domovinske i iseljene Hrvatske i promiče zajedništvo hrvatskog naroda u duhu kršćanskih vrijednosti. Želimo Vam puno uspjeha u svim budućim aktivnostima, napose onima koje podupiru i potiču mlade hrvatske skladatelje suvremene kršćanske glazbe”.