Budi dio naše mreže
Izbornik

Željezanski biskup Živković u uskrsnoj poruci istaknuo kako je „vodostaj našeg kršćanstva nizak”

Željezno (IKA)

Željezanski biskup Egidije Živković pozvao je u uskrsnoj poruci vjernike na hrabri angažman kako kršćanstvo ne bi postalo ostatak iz prošlih vremena, prenio je Kathpress.

Biskup Živković usporedio je nestajanje kršćanske vjere u društvu s presušivanjem gradišćanskih jezera i suhim oranicama. „Kršćani ne smiju zatvarati oči, moraju uvidjeti da je i vodostaj našeg kršćanstva nizak”, napisao je u poruci objavljenoj u srijedu 29. ožujka u željezanskom crkvenom listu „Martinus”.

Kršćanski život je za nemali broj kršćana postao nova proizvoljnost. Vjera i život su se otuđili, Bog se u svakodnevici gotovo i ne nalazi”, piše biskup Živković, pitajući se: „Možemo li moliti? Slave li se nedjelje i blagdani?” Istodobno upozorava na sve manji broj svećeničkih i redovničkih poziva, kao i „prije svega” na „novi manjak vjernika i onih koji traže Boga”.

Crkva i društvo trenutačno proživljavaju „nemirno more”, a „valovi preopterećenosti” napadaju ljude, napisao je gradišćanski biskup, navodeći kao primjere pandemiju, društvene podjele, rat u Ukrajini, migraciju i općenito „nedostajući mir”.

Sve su to „strašne napasti ovoga svijeta”, kao i poskupljenja, osiromašenja, osamljenosti i psihičke prenapetosti, upozorava biskup Živković, posebice kritizirajući populistički način komunikacije u politici.

Kršćanin znači ostati „na Isusovu tragu”, naglasio je. „Kršćanski život ne smije presušiti, kršćanski vodostaj u društvu ne smije opasti”, upozorava, zahvaljujući istodobno svima koji se „hrabro” zauzimaju „da kršćanstvo kod nas sutra ne bude ostatak, a duhovna zvanja jučerašnja zbilja”.

Korizma je po njegovim riječima uvijek i „vrijeme pustinje”. „Pustinja je više od zemljopisa, ona je egzistencijalna”, što konkretno znači „izazov, odricanje, hrvanje i borbu, obraćenje, rizik i šansu, ali i novi početak”. Vrijeme u pustinji osobno se doživljava i u Crkvi, u poslu i društvu. „Pustinja je ‘ne’ pohlepi za bogatstvom, čašću i moći” i prije svega je poziv na Isusov stil života. „Taj životni stil jednostavan je i alternativan i prije svega nije kompliciran”, poručuje biskup Živković.

Podsjetio je kako i papa Franjo neumorno ohrabruje na takav životni stil, kako „zajednička kuća našega svijeta” ne bi bila bezobzirno iskorištena, nego da bi do izražaja došlo Božje stvorenje i njegova ljepota. „Mali koraci u svakodnevnom životu mogu biti revolucionarni, možda mogu biti i oznaka kršćana”, zaključio je željezanski biskup Egidije Živković u uskrsnoj poruci.