Budi dio naše mreže
Izbornik

Židovi u Europi očekuju porast antisemitizma

Jeruzalem (IKA )

Većina vodećih židova u Europi procjenjuje da će antisemitizam nastaviti rasti u sljedećih deset godina, pokazuju rezultati online-ankete „American Jewish Joint Distribution Committee's International Centre for Community Developmentsa" (JDC-ICCD), koje je 20. studenoga objavio izraelski list Haaretz.

Prema objavljenim podacima, 73% ispitanika ocijenili su mjere vlada zemalja u kojima žive primjerenima sigurnosnim potrebama. Istodobno udio ispitanika koji se pribojavaju jačanja antisemitizma, koji je u sličnoj anketi provedenoj prije deset godina bio 54%, danas je narastao na dvije trećine. Broj onih koji se u zemlji boravka osjećaju vrlo sigurno u istom razdoblju pao je s 36% na 20%. Prema najnovijim podacima vrlo nesigurnima osjeća se 13% njih dok ih je prije deset godina bilo 6%.

Vođe židovskih zajednica antisemitizam smatraju rastućom prijetnjom za život židova u Europi, u istoj mjeri kao što su to udaljavanje od vjere i demografske promjene. Anketa također pokazuje povezanost jačanja antisemitizma i događanja u Izraelu, te se ističe mišljenje da židove treba potaknuti na izražavanje rezerviranosti prema Izraelu i izraelskoj politici. No, trenutačno na iseljavanje iz europske zemlje boravka isključuje 76% ispitanika.

U anketi je sudjelovalo 893 voditelja židovskih zajednica i židovskih stručnjaka u 29 europskih zemalja.

Ključne riječi:
anketa sigurnost židovi