Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatna misa vlč. Alojzija Asića

Bapska (IKA)

Na svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza 2023. vlč. Alojzije Asić proslavio je svoj zlatni jubilej – 50 godina misništva u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Bapskoj.

Nakon svećeničkog ređenja 1973. godine, vlč. Asić svoju je svećeničku službu vršio u Osijeku, Srijemskoj Kamenici, Starim Jankovcima, Babinoj Gredi, Ilači, Brodskom Varošu te Gradištu. U svojoj je propovijedi, uz mnoge misli o ženi i majci, pozvao vjernike na prihvaćanje Isusove Majke kao svoje vlastite, uz uvjet biti poslušan Isusu Kristu i onda kada je to za čovjeka teško i neshvatljivo. Ističući dragocjenost i ljepotu crkve u Bapskoj, čiji su prvi zapisani spomeni iz 1332. godine, vlč. Asić pozvao je na važniju prisutnost Boga i Blažene Djevice Marije u srcima, jer samo tada će živjeti i zaživjeti sve ostalo. Po Isusovu predanju ljubljenog učenika Mariji pod križem te Marije ljubljenom učeniku, svatko od nas je ljubljen, čime je utažena žeđ svakog čovjeka, što je vlč. Asić potrkijepio i primjerima iz života vjernika.

Spomenuvši i zaštitnika župe – sv. Jurja, vlč. Asić pozvao je vjernike boriti se za dobro, ali i protiv grijeha te svoje živote usmjeriti prema solidarnosti s drugima. Vlč. Asić na poseban način bio je i jest širitelj pobožnosti prema Majci Božjoj te je istaknuo svoju zahvalnost zbog mogućnosti slavljenja zlatne mise u svom rodnom mjestu na svetkovinu Velike Gospe.

Na kraju euharistijskog slavlja, Darko Butinović i Valentina Rukavina, kao predstavnici župljana, uputili su zahvalnu riječ te darivali jubilarca prigodnim darom, navodeći i zahvaljujući mu na promicanju i naviještanju Radosne vijesti, svećeničkoj revnosti, samoprijekornosti, nenametljivosti i ustrajnosti te što je poput svijeće izgarao za vjernike i povjereno mu stado, a spomenuli su kako vlč. Asić i danas traži načine služiti drugima preko duhovnih obnova ili pak služeći se suvremenim sredstvima komunikacije, kao što je Youtube kanal gdje vlč. Asić daje mogućnost sudjelovanja i praćenja u molitvi i evangelizaciji.

U koncelebraciji su bili vlč. Pavao Kolarević, župnik i domaći sin, dr. Josip Bošnjaković. Župnik Kolarević i vlč. Asić zajedno su bili zaređeni, čega se župnik Kolarević rado prisjetio te u duhu svetkovine Velike Gospe naveo kako je vlč. Asić sin Gospe Bapske, a on sin Gospe Ilačke. Dragocjeno je za župljane bilo vidjeti kako dva svećenika, brata po vjeri i službi, predano i velikodušno tijekom 50 godina služe braći i sestrama, neumorno naviještajući Radosnu vijest, Isusa Krista. Njihovo svjedočanstvo života ohrabrenje je i poticaj za sve vjernike – kako je vrijedno i dragocjeno svoj život graditi s Bogom.

Po završetku euharistijskog slavlja mnogi su vjernici i osobno htjeli pozraviti vlč. Asića, koji je ujedno svima prisutnima podijelio i prigodno molitveno-duhovni tiskani sadržaj. Liturgijsko slavlje bilo je popraćeno pučkim marijanskim pjesmama, a što je vlč. Asića, prema njegovim riječima, vratilo u dane djetinjstva provedenog u Bapskoj.

Na misnom slavlju sudjelovao je lijep broj vjernika iz Bapske, ali i iz drugih mjesta gdje je vlč. Asić bio na službi. I župan Vukovarsko-srijemske županije, dipl. ing. Damir Dekanić također je sudjelovao u euharistiji.

Foto: TU Đakovačko-osječke nadbiskupije // Zlatna misa vlč. Alojzija Asića