Budi dio naše mreže
Izbornik

Znanstvena tribina o glagoljici „Bogu na svome jeziku“

Sveti Juraj na Bregu (IKA)

Znanstvena tribina „Bogu na svome jeziku“ održana je na Dan glagoljice i hrvatskog glagoljaštva, kojim se obilježava obljetnica tiskanja Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine, u utorak 22. veljače, u pastoralnom centru župe Sveti Juraj na Bregu, u Pleškovcu.

Gost tribine i predavač bio je vlč. dr. sc. Kristijan Kuhar, župnik Župe sv. Marije Magdalene u Štrigovi i znanstveni suradnik na Staroslavenskom institutu u Zagrebu. Vlč. Kuhar rođen je u Osijeku, diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao medievistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku je predavača i sve nazočne pozdravio domaći župnik vlč. Ivica Puškadija. Potom je vlč. Kuhar govorio o povijesti glagoljice: o braći Konstantinu Ćirilu i Metodu, koji su iz Soluna donijeli glagoljicu u Moravsku tamošnjim Slavenima i o važnosti glagoljice u kulturnoj i duhovnoj baštini Hrvata koja je utkana u hrvatsku katoličku duhovnost.

Istaknuo je da među glagoljskim pisarima nije postojala stroga granica između istočnih i zapadnih kršćana jer se utjecaj crkvenoga raskola iz 1054. godine nije osjetio.

Vlč. Kuhar govorio je također o obloj te uglatoj glagoljici koju su Hrvati prihvatili. Potom je predstavio rukopise najpoznatijih pisara među kojima je istaknuo Novaka Disislavića, Butka, Bartola Krbavca, Broza Kolunića i Vida Omišljanina; te pretiske glagoljskih knjiga: Prvotisak Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483., Brevijara iz 1491., Drugog beramskog brevijara i Akademijina brevijara iz 15. stoljeća te Staroslavenski misal s početka 20. stoljeća.

Bilo je riječi i o svetom Jeronimu koji također ima vrijednu ulogu u glagoljaštvu, a dugo se smatralo da je bio utemeljitelj glagoljice.

Na kraju su svi zainteresirani mogli vidjeti glagoljske pretiske i postaviti pitanje, a tribina je bila vrlo korisna i moglo se mnogo toga naučiti i obnoviti znanje o glagoljici koja je Hrvate stoljećima ujedinjavala u vjeri i imala je vrlo veliku važnost u hrvatskoj povijesti i filologiji.

Iz župe Sveti Juraj na Bregu poručuju da će se tribine ubuduće održavati ponedjeljkom, a 7. ožujka u 19 sati gost tribine biti će župljanin Nenad Šajnović, koji će govoriti o svojem putovanju i pješačenju na hodočasničkoj ruti, Putu sv. Jakova (Camino de Santiago).