Budi dio naše mreže
Izbornik

Znanstveni članak o Bleiburgu redatelja Nikole Kneza i profesorice Dorothy S. McClellan

Prag (IKA)

Autor dokumentarnog filma “Bleiburg: Titova dozvola za genocid” Nikola Knez u subotu 16. svibnja našoj je redakciji dostavio znanstveni članak na engleskom jeziku na temu Bleiburga i Križnog puta, uz njegovu privolu za slobodnu objavu. Kako kaže autor, radi se o mnogo opširnijem uratku na ovu temu od samoga dokumentarca, s mnoštvom činjenica i podataka. Članak je objavljen 2018. godine u International Journal of Social Sciences, a autori članka su dr. sc. Dorothy S. McClellan sa Sveučilišta Texas A&M-Corpus Christi i američki redatelj i producent hrvatskog podrijetla Nikola Knez. Cijeli članak na engleskom jeziku donosimo u prilogu.

Dokumentarni film “Bleiburg: Titova dozvola za genocid” / Foto: YouTube/screenshot

Podsjetimo, istodobno s komemoracijom u povodu 75. obljetnice tragedije hrvatskoga naroda na Bleiburgu i Križnom putu gdje su Titovi partizani u svibnju 1945. godine, u znak odmazde, hrvatske vojnike i civile progonili i dobar dio njih likvidirali bez suda, a koja se u subotu 16. svibnja održala u Austriji, Zagrebu i Sarajevu, u javnosti se pojavio i dokumentarni film Nikole Kneza: “Bleiburg: Titova dozvola za genocid”.

Kako piše portal Katoličkog tjednika – Nedjelja, ovaj dokumentarni film prikazuje jedinstvena svjedočanstva engleskih oficira, partizana pokajnika i ubojica, te preživjelih s Bleiburga, kao i povjesničara i istraživača počinjenih zločina.

Nekolicina prosvjednika stigla je do policijske blokade blizu sarajevske katedrale / Foto: Armin Durgut PIXSELL

Nikola Knez, autor dokumentarnog filma: “Bleiburg: Titova dozvola za genocid” / Foto: Glas Koncila

Uz pomoć povijesnih dokumenata te novootkrivenih masovnih grobnica, ovaj dokumentarac jasno opisuje kršenje Ženevske konvencije i međunarodnog prava koje je dovelo do bleiburške tragedije i Križnog puta.

Original filma je na engleskom jeziku, a inačicu s hrvatskim prijevodom možete besplatno pogledati na autorovu YouTube kanalu iFilms LLC.
Film s hrvatskim titlovima je od 14. svibnja, dakle u samo nekoliko dana, već pogledalo više od 25.000 ljudi.

Inače, Knezov film “Bleiburg: Titova dozvola za genocid” dobio je posebnu nagradu žirija u Houstonu 2018. godine, na međunarodnom filmskom festivalu Worldfest Houston.

Članak je na sljedećoj poveznici:

Post-World War II Forced Repatriations to Yugoslavia: Genocide’s Legacy for Democratic Nation Building