Budi dio naše mreže
Izbornik

Znanstvenim skupom o sv. Jeronimu počinje 32. knjiga Mediterana u Splitu

Split (IKA)

Pod visokim pokroviteljstvom HAZU, Zagreb, a u Organizaciji Književnoga krug Split, splitskoga KBF-a, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, u nedjelju 20. rujna u Zavodu HAZU Split, svečano je otvorena 32. knjiga Mediterana.

Manifestacija će trajati do subote 26. rujna, a radni dio počinje u ponedjeljak. 21. rujna. Na programu su predstavljanje devet knjiga i znanstveni skup o svetom Jeronimu „Sanctus Hieronymus Dalmatiae vir illustris“.

Na početku otvaranja, pozdravnu riječ imao je akademik Nenad Cambi a uvodno slovo, mediteranski esej pod nazivom „Pozornica paluba“ održao je akademik Boris Senker, stavivši naglasak na Bogovićevu komediju „Američka jahta u splitskoj luci“, koja govori o materijalno-duhovnoj razmijeni između Novoga i Staroga svijeta, čiji se dio radnje odvija na palubi bogataške jahte što plovi pod američkom zastavom i s kojom je u splitsku luku te preko nje i u salon palače osiromašene obitelji Milesi prema načelu pars pro toto, doplovila i otplovila idealizirana Amerika, sa svojim snom o sreći u bogatstvu, koje se karikirano ostvaruje samo u snu kontese Kate de Milesi, ali njezin je kratak boravak u splitskoj luci opredmećen u dvama čekovima „Pučke banke“, trajno preobrazio obitelj Milesi iz siromaštva u dobrostojeće građane, i tako želio istaknuti da se upravo u toj palači Milesi poznate splitske obitelji događa Knjiga Mediterana.

Uslijedilo je predstavljanje dviju knjiga. Prvo je predstavljena knjiga akademika Nenada Cambija „Umjetnost antike u hrvatskim krajevima“, objavljene u nakladi Književnog kruga Split i Instituta za povijest umjetnosti, Split-Zagreb, 2020. Domaćin je bio prof. Josip Vrandečić, koji je zamijenio domaćina prof. prof. don Marka Trogrlića. Knjigu su predstavili Dražen Maršić Miroslav Glavičić i autor. Potom je predstavljen udžbenik Joška Božanića, „Vernakularna stilistika“, objavljen u nakladništvu Književnog kruga Split i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Katedre čakavskog sabora Split, Split, 2019. o kojoj je govorio domaćin Cambi, Antonela Marić, Eni Buljubašić i autor. 

Otvarajući Manifestaciju, akademik Cambi, predsjednik Književnog kruga Split, najprije je pozdravio nazočnog splitskog gradonačelnika Andru Kristulovića Oparu, akademika Borisa Senkera i pročelnika za kulturu Tomislava Đonlića, te je kazao: „Ove se godine manifestacija koja je posvećena knjizi i mediteranskom bazenu, odvija u nepredviđenim okolnostima, stoga ne znamo, ovoga trenutka, tko će sve od najavljenih sudionika doći i kako će se znanstveni skup posvećen sv. Jeronimu Dalmatincu odvijati. Najavljeno je čak devedeset sudionika, ali najveći broj inozemnih znanstvenika, zbog mjera vezanih uz epidemiju koronavirusa, vjerojatno neće doputovati, nego će na skupu i u raspravama sudjelovati online. Posebno je naglasio kako su već održane trideset i dvije Knjige Mediterana, te da su tijekom tih manifestacija tiskane i predstavljene brojne knjige, održani brojni skupovi, a samo je u novoj biblioteci „Knjige Mediterana“ dosada tiskano 112 knjiga.